FUDBALREGION

REGIONALNO POREĐENJE Rikardu Zlatna kopačka Balkana, Bilbija kao Ronaldo ili Mesi

Rekordi ostanu tamo negdje u knjigama zapisani, titule su te koje imaju težinu, a na tom polju se slabo šta u regionu promijenilo u odnosu na prethodne sezone.

Crvena zvezda odbranila je duplu krunu, u Grčkoj niko nije bio ni blizu da razbije monotoniju i spriječi feštu u Pireju. Jedino je u Hrvatskoj vladala kakva-takva neizvjesnost, a opet se sve završilo dobro poznatim i toliko puta viđenim scenariom u minule dvije dekade – Dinamo na vrhu. Samo što je Hajduku ostavio mrvice, “prepustio” je arhineprijatelju kup. I još ponešto.

Regionalni poredak teško se mijenja, bar kada je reč o najkvalitetnijim ligama, onim koje daju učesnike grupnoj fazi evropskih takmičenja. Ili nokaut fazi, što je postao sve učestaliji slučaj za podneblje Srbije i Hrvatske. Ostali, sa izuzetkom Grka, i dalje su (poprilično) daleko. Večiti rivali pomjerali su granice u Ligi Evrope, odnosno Ligi konferencije, i crveno-beli i crno-beli stali su u osmini finala. U Humskoj su ostali bez trofeja, taj posljednji utisak je najjači. Pokupili su samo individualna priznanja, završila su u Rikardovoj kolekciji. Gomeš je prevazišao dostignuća Mateje Kežmana, postao je najbolji strijelac Superlige za sezonu 2021/2022, ali i Zlatna kopačka Balkana.

Najveća opasnost po protivničke odbrane u regionu dolazi iz Partizana. Dao je Rikardo Gomeš 38 golova, oborio rekord Mateje Kežmana, miljenika Partizanove publike, i ušao u istorijske almanahe. Golovi su se na crno-beloj strani Topčiderskog brda pisali Rikardovim imenom, bio je među najzaslužniji što je tim Aleksandra Stanojevića osvojio najviše bodova u 21. veku (98) i ostvario nikad više pobjeda (31). Rekord Parnog valjka star 22 godine je pao, jedan drugi – nije. Darko Pančev ostao je apsolutni rekorder ovdašnjeg fudbala, u pohodu Crvene zvezde na Kup evropskih šampiona i državno prvenstvo pogađao je okruglo 40 puta.

Terorisao je Rikardo protivnike u nacionalnom šampionatu i kupu, sve osim jednog – večitog rivala. Na četiri meča protiv Crvene zvezde nije uspio da matira Milana Borjana, na tri ni da uđe u šansu. “Zaključao” ga je Aleksandar Dragović, “istjerao” ga je sa terena i dobio najvažniju bitku. I to je zapravo jedina mrlja u sezoni reprezentativca Zelenortskih Ostrva.

Rušeni su rekordi u Srbiji, ali i u susjedstvu. Poslije 87 godina Hajduk je dobio novog kralja strijelaca. Leo Lemešić, leganda splitskih Bilih iz međuratnog perioda, sve do ove godine bio je najefikasniji igrač Hajduka u jednoj sezoni. Drugi najbolji strijelac Hajduka svih vremena – jedino Frane Matošić dao više golovao od Lea – je u sezoni 1933/1934 dao 26 golova u Kraljevini Jugoslaviji, do Marka Livaje niko od prvotimaca Majstora s mora nije uspio da ga nadmaši. Postigao je 28 golova u prvenstvu, 32 u čitavoj sezoni.

Hajdukova “desetka” obilježila je sezonu u Hrvatskoj, sve je počelo sa Livajamanijom i navijačkom histerijom kada je odlučio da potpiše ugovor i ostane na Poljudu, a završilo se prekidom devetogodišnjeg posta. Toliko su Bili čekali na trofej. I kup je mio i slavio se kao titula – a, ni od nje nisu bili daleko, skupo ih koštao remi u Koprivnici kada su Livaja i Nikola Kalinić bili suspendovani zbog parnih kartona – a od Livaje su u jednoj sezoni HNL-a više puta mrežu tresli samo Dinamovi napadači Eduardo da Silva, koji je sa 34 gola bio Zlatna kopačka Hrvatske i Goran Vlaović sa 29.

Porastao je Livaja u očima navijača splitskog kluba toliko da ima status božanstva, slično je i sa Nemanjom Bilbijom u Mostaru. Napadač iz Banjaluke je balkanski unikat, sezonu je završio sa više golova nego utakmica. Drugu godinu zaredom je najbolji strijelac Bosne i Hercegovine, razgrtao je čuvare i vodio Zrinjski do titule sa 34 gola na 33 utakmice. Jedan od te brojke spakovao je u kupu. Nevjerovatni podaci, ne čudi što je ulica pored stadiona pod Bijelim brijegom nosi njegovo ime.

Od svih na Balkanu koji su u nacionalnim šampionatima dobijali Zlatnu kopačku, Bilbija je najproduktivniji. Gol postiže na svakih 86 minuta, a najbliži su mu Marko Livaja i Aleksandar Katai, čije ime je na semaforu blinkalo na 109 minuta. Ofanzivac Crvene zvezde najveći je gubitnik, pošto je jedini igrač koji je u čitavoj sezoni prebacio 30 golova – zaustavio se na 32 – a da nije najbolji strijelac lige, iako je u prvenstvu najčešće tresao mrežu. Pritom je imao i 14 asistencija i jedini je od golgetera ostvario dabl-dabl učinak. mozzartsport.com

NAJBOLJI STRELCI BALKANA PO ZEMLJAMA ZA SEZONU 2021/2022:

SRBIJA

Rikardo Gomeš (Partizna) – 38 golova, 54 utakmice

HRVATSKA

Marko Livaja (Hajduk) – 32 gola, 40 utakmica

BIH

Nemanja Bilbija (Zrinjski) – 34 gola, 33 utakmice

SLOVENIJA

Ognjen Mudrinski (Maribor) – 18 golova, 29 utakmica

MAKEDONIJA

Sandej Adetunji (Škupi) – 20 golova, 28 utakmica

CRNA GORA

Adnan Bašić (Petrovac) – 14 golova, 33 utakmice

GRČKA

Jusef el Arabi (Olimpijakos) – 23 gola, 51 utakmica

RUMUNIJA

Florin Tanase (FCSB) – 20 golova, 36 utakmica

BUGARSKA

Pjeros Sotiriju (Ludogorec) – 23 gola, 42 utakmice

ALBANIJA

Saliju Gvindo (Lači) – 23 gola, 47 utakmica

***NAPOMENA: Podaci preuzeti sa specijalizovanog portala Transfermarkt.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button