OSTALI SPORTOVI

MEĐUSOBNE SVAĐE Španija odustala od Zimskih olimpijskih igara 2030. godne

Španija je odustala od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zbog nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragonije. Ovo je objavio Alehandro Blanko, predsjednik Olimpijskog komiteta Španije.

Ideja o domaćinstvu ZOI-ja podijelila je javno mnjenje u Španiji, jer katalonska vlada koja se zalaže za nezavisnost te pokrajine, nije željela da priključi Aragoniju u kandidaturu, a prisutan je bio i otpor aktivista koji su tvrdili kako bi održavanje ZOI-ja imalo negativan uticaj na Pireneje zbog klimatskih promena.

– Nedavno smo već imali briljantne kandidature za Ljetne OI 2016. i 2020. godine, koje nisu prošle jer smo imali vrlo jaku konkurenciju, ali ovog puta smo sami uništili priliku. Nije bilo druge opcije nego da  odustanemo od kandidature jer nismo mogli da dopustimo mjesece i mjesece rada sa ovakvim razlikama u pogledima. Sve se pretvorilo u rat između konstitucionalista i separatista, a tu nema olimpijskog duha -rekao je Blanko.

Odustajanjem Španije, favorit za domaćinstvo najveće smotre svjetskog sporta postaje japanski Saporo, koji je već bio domaćin 1972. godine, a interes su pokazala još dva bivša domaćina – američki Solt Lejk Siti (domaćin 2002.) i kanadski Vankuver (2010.).

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: cc shop
Back to top button