TENISWTA

ENGLEZI U NEVJERICI Šampionka US opena izazvala “skandal” zbog jednog Rusa

Britanska teniserka Ema Radukanu izazvala je mnoštvo komentara izborom novog trenera.

Radi se o nekadašnjem ruskom teniseru, Dmitriju Tursunovu, koji će biti četvrti stručnjak koji ove godine sarađuje sa osvajačicom US opena.

Njihova saradnja je izazvala kontroverze i skandal prije nego što je i počela.

Planirano je da Tursunov bude angažovan tokom američke turneje i sezone na tvrdoj podlozi, a saradnja će se nastaviti ako iskustvo na turniru u Vašingtonu bude pozitivno.

Tursunov je odustao od treniranja Estonke Anet Kontavej nakon izbijanja rata u Ukrajini, službeno zbog poteškoća putovanja uzrokovanih viznim ograničenjima, a sada je postao politički slučaj u Velikoj Britaniji.

Laburistički zastupnik Kris Brajant indirektno je od Radukanu zatražio da promijeni odluku.

– Kremlj će ovu odluku iskoristiti za svoju propagandu, kao pokazatelj da Britanija nije toliko zabrinuta zbog rata u Ukrajini – rekao je Brajant za “Telegraf”.

– Bila bi šteta da Ema nastavi s ovom idejom, tražim od nje da preispita i osudi Putinov varvarski rat – dodao je.

Ali Džulijan Najt, šef parlamentarne komisije za Kulturu, medije i sport, zatražio je hitnu reakciju Teniskog saveza Velike Britanije zbog odluke Radukanu.

– Iritantno je vidjeti ruskog trenera koji trenira najbolju britansku igračicu. Nadam se da će Savez pokazati minimum liderstva i savjetovati Emu koji je najbolji izbor za nju – kazao je Najt.

Radukanu se ove sezone muči i ima učinak od devet pobjeda i 12 poraza.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button