ODBOJKA

Aleksandar Dakić, jedan od najboljih sportskih radnika u Banjaluci: Odbojka će naći svoje mjesto pod suncem

Biti sportista i sportski radnik u uslovno rečeno manjim sportovima, kakvim se kod nas smatra odbojka, nije nimalo lako. Ipak, ako imate čeličnu volju i želju, kao i viziju kako bi jedna organizacija trebalo da funkcioniše, rezultati će doći.

Jedan od svijetlih primjera u posljednjih nekoliko godina je Odbojkaški klub Borac sa predsjednikom Aleksandrom Dakićem na čelu. Nikada Banjaluka nije bila poznata kao grad odbojke. Prednost su kroz istoriju imali rukomet, fudbal, boks, košarka, ne nužno tim redom, ali sigurno su bili mnogo popularniji. Ipak, Dakić se sa svojim timom trudi da malo promijeni taj redoslijed i da odbojka nađe svoje mjesto pud suncem u gradu na Vrbasu. Tiho, ponekad i pretiho i predaleko od svjetlosti reflektora kuju planove i trude se koliko znaju i umiju da pozicioniraju ovaj džentlmenski sport.

– Nismo od onih koji se razmeću riječima i obećanjima. Vi ste prvi kojima ćemo ispričati našu priču. Znamo koliko možemo i koliko dajemo, a siguran sam da ima onih koji to prate i koji će nam pomoći u namjeri da odbojku lansiramo ka vrhu ljestvice – rekao je Dakić za “Glas Srpske”.

Masovnost i rezultati su najbolja preporuka, a muška i ženska selekcija kluba to imaju. Muškarci će predstojeće jeseni prvi put učestvovati u evropskim takmičenjima, a pod svodovima dvorane “Borik” premijerno će biti odigran muški klupski internacionalni meč.

– Rezultati su naša lična karta. S ponosom mogu reći da smo posljednjih nekoliko godina u samom vrhu odbojke u BiH. U sezoni 2021/22. ostvarili smo cilj, a to je plasman među prve tri ekipe. Kruna je došla plasmanom u Čelendž kup. Napravili smo veliki iskorak u posljednje tri, četiri godine, odbojka u Banjaluci se podigla na malo viši nivo, a ukoliko želimo da se podignemo na još viši nivo, potrebna nam je samo malo veća finansijska podrška. Odbojka nije toliko skup sport, plate se komotno mogu nazvati stipendijama kako u našem klubu tako i u 90 odsto ostalih u Srpskoj i BiH. Zato je potrebno samo malo više sluha kako bismo bili još bolji – naglasio je Dakić.

Priznaje da jedva čeka evropske okršaje. “Crveno-plavi” će odmjeriti snage sa Vikingom ili pobjednikom Balkanskog kupa. Ko god to bude, imaće više šanse od Norvežana da se domogne naredne runde.

Kada je u pitanju ženski tim, to je možda još efektnija priča. Dakić je kao predsjednik, ali i trener djevojaka za dvije sezone iz Druge lige Srpske stigao do Premijer lige, a njegove izabranice zaslužile su sve pohvale za više nego ubjedljive partije.

– Prešli smo ogroman put za samo tri godine. Porazi mogu stati na prste jedne ruke. U velikom stilu smo osvojili titulu šampiona Srpske, a sada nam predstoji da se dobro pokažemo u eliti. Međutim, nije bilo jednostavno. Bio je potreban veliki trud i zalaganje svih naših članova i igračica koje su nastupale bez bilo kakve nadoknade. Od iduće sezone sve naše selekcije nastupiće u mlađim kategorijama, što iziskuje ogromne troškove. Ipak, nemamo namjeru da odustanemo jer nam to ne dozvoljava 200 naših članova koji se bude i liježu sa odbojkom. Naše, a prvenstveno moje, je da im obezbijedimo minimalne uslove, pa vjerujem da ćemo uspjeti u tome iako je situacija komplikovana – naglasio je Dakić.

Odbojkaši Borca spremaju se za evropski debi

Funkcija koju obavlja je vrlo zvučna, a u isto vrijeme odgovorna, stresna i teška. Ipak, fotelja je daleko od udobne, čak se može reći da je najčešće prazna zbog svih obaveza koje ima.

– Siguran sam da radim mnoge stvari koje ne radi bilo koji drugi predsjednik kluba, ali ništa mi nije teško jer volim ovaj klub i ovaj grad. Organizacija i funkcionisanje kluba, traženje sponzora, organizacije utakmica za sve kategorije, administrativni poslovi, ugovori sa igračima i trenerima… Vodim žensku ekipu i pomažem na treninzima muške, za sve uspjehe koje postižemo mogu da kažem veliko hvala svima u našoj velikoj porodici – zaključio je Dakić.

Bez teških riječi

Prijateljski odnos sa svima koji su dio kluba se podrazumijeva, a i oni koji žele da ga napuste imaju podršku.

– S ponosom kažem da smo jedan od rijetkih klubova s kojim nijedan igrač ni igračica nisu imali nikakav problem. Svjesni da im u finansijskom smislu ne možemo pružiti ono što mogu neki drugi, naročito u inostranstvu, pomognemo i onima koji smatraju da će odlaskom u drugu sredinu imati ono što kod nas nemaju. Finansije možda hoće, ali pažnju, ljubav i jedinstvo vrlo teško – rekao je Dakić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

3 Comments

  1. Povratni ping: pennsylvania mushrooms
  2. Povratni ping: why not try this out
Back to top button