FORMULAMOTOSPORT

ZADNJE KRILO Aston Martin donio važnu odluku

Ekipa Aston Martina je donijela važnu odluku i potpuno promijenila izgled zadnjeg krila što će imati svoje posljedice.

Tehničke regulacije 2022. godine donijele su mnoge specifične promjene na bolidima, ali to ne znači da su njihova rješenja uvijek bila inovativna.

Aston Martin (bivša Fors Indija) je jedna od tih ekipa koja je znala da iskoristi tuđe ideje odnosno da slobodnije interpretira pravilnik, a sada nam donose potpuno novi izgled zadnjeg krila bolida.

Dizajn zadnjeg krila estetski je možda i ljepši, ali aerodinamički će u mnogo čemu doprinijeti ekipi jer će smanjiti kompleksnost zadnje ploče čime će otežati posao bolidima koji budu bili iza Aston Martina.

Jasno je da ovakvo rješenje nije pronađeno preko noći, a čovjek koji je zadužen za to bio je Tom Mekalog, direktor tima za performanse bolida koji tvrdi da je sve rađeno u skladu sa FIA.

– Bilo je potrebno nekoliko mjeseci da dobijemo odobrenje od FIA i čim smo ga dobili, dizajn smo pretvorili u proizvodnju i sve prijavili uredno pred početak trkačkog vikenda. FIA je bila zadovoljna viđenim i implementirali smo to na naš bolid – rekao je Mekalog.

Možda u Mađarskoj nismo dobili Aston Martin sa njeverovatnim performansama, ali smo definitivno vidjeli napredak. Pritom, istu filozofiju i tip krila će zeleni tim koristiti i u narednim mjesecima.

– Dakle, napravili smo određeni koncept i držimo se toga. Neke djelove smo već iskoristili, ali efikasnost se razlikuje od karakteristike staza, tako da ćemo morati da se prilagođavamo – objasnio je Tom Mekalog.

Sada se postavlja pitanje, da li će Aston Martin ostati jedini tim koji je samostalno napravio rješenje i potpuno promijenio dizajn jednog dijela? Da li će to postati narativ koji će diktirati tempo u budućnosti?

I ono takođe veoma važno, kako će to uticati na limitirane budžete koje trenutno imamo u Formuli 1.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: clenbuterol acheter
Back to top button