EUROKUPOVIFUDBAL

LIGA EVROPE Zvezda u Maloj Aziji

Crvena zvezda će jedan od mečeva jeseni igrati u Maloj Aziji, protiv turskog Trabzonspora.

Biće to duel dvije ekipe koje takmičenje u Ligi Evrope nisu započele na najbolji način.

Srpski šampion poražen je od Monaka u Beogradu (1:0), pogotkom iz penala Brila Emboloa.

Možda su crveno-beli, na osnovu svega prikazanog, zaslužili makar bod, ali to se prošlog četvrtka nije dogodilo, prije svega zbog neopreznosti Slavoljuba Srnića, koji je i načinio prekršaj za najstrožu kaznu.

Trabzon će, takođe, žaliti za prvim mečom, onim odigranim u Budimpešti protiv Ferencvaroša.

Izabranici Abdulaha Avdžija su u prestonici Mađarske imali igrača više gotovo celu utakmicu, ali su na kraju poraženi rezultatom 3:2.

U međuvremenu, Zvezda i Trabzon odigrali su i mečeve u nacionalnim šampionatima, na jako nezgodnim gostovanjima.

Crveno-beli su išli “na noge” lideru na tabeli Superlige Srbije, Novom Pazaru – i nije im bilo nimalo lako.

Jako rano su primili gol, Rodić ih je vratio u igru do pauze, a kada se činilo da će se u Beograd vratiti sa samo jednim bodom, na scenu je stupio Aleksandar Pešić i u poslednjim minutima donio sva tri (2:1).

Trabzon nije gostovao lideru, ali jeste sasvim solidnom Adana Demirsporu, na čijem se stadionu nije dobro proveo.

Dva puta su bili u zaostatku, isto toliko puta su se vraćali, ali treći gol, u poslednjem minutu sudijske nadoknade, presudio im je – 3:2.

Trabzon je generalno dobro počeo sezonu, trijumfom u Superkupu nad Sivasporom (4:0), sigurne partije i pobjede ostvarene su i u prva dva kola Superlige Turske, ali je onda došao dvomeč sa Kopenhagenom u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Od poraza u Danskoj (2:1), sve je krenulo nizbrdo. Odmah potom došla je i katastrofa u prvenstvu protiv Antalije (5:2).

U revanšu protiv Kopenhagena odigrali su samo 0:0, zbog čega su uostalom i završili u Ligi Evrope, a ne u eliti.

Uslijedio je još jedan remi, u derbiju protiv Galatasaraja (0:0), a onda i na mišiće izvojevana pobjeda kod Umranijespora (1:0).

Posljednji mečevi pred Zvezdu bili su oni, već navedeni, identični neuspjesi u gostima kod Ferencvaroša i Adane.

Iako su u ovih nekoliko kola pretrpjeli gotovo isto poraza kao u prošloj sezoni, kada su uzeli titulu, prvu poslije skoro četiri decenije, to Zvezdu ne treba da zavara.

Šenol Guneš stadion je već dugo neosvojiva tvrđava, a posljednji neuspjeh na svom terenu Trabzon je imao u martu prošle godine.

Jasno, svaki meč u grupnoj fazi je od velike važnosti, a za timove, koji su takmičenje krenuli porazima, svaki naredni je još značajniji.

Vjerovatno je rano govoriti o evropskom proleću ili opraštanju od istog, ali poraženom iz ovog susreta, šanse bi i te kako opale.

Ne toliko zbog bodova, jer, ako se očekuje pobjeda Monaka nad Ferencvarošem, razlika bi bila samo tri boda.

Eventualni poraz, ko god da ga pretrpi, više bi uticao na psihu, samopouzdanje ekipe – svijest da je jako teško obezbijediti nokaut fazu ako poslije dva kola imate isto toliko poraza…

Zvezdi u Trabzonu predstoji jedan potpuno drugačiji meč u odnosu na onaj sa Monakom, ne samo zbog ambijenta.

Jednostavno, francuski i turski tim su dijametralno suprotni, po sastavu, igri, snazi, iskustvu.

I dok ekipa iz Kneževine forsira direktan, brz fudbal, sa igračima ozbiljne fizičke snage, Trabzon je dosta smireniji, voli posjed, a u timu ima i dosta iskusnijih igrača.

 – Biće to igra poseda, gde je veoma bitno da im to oduzmemo i da probamo da im ugrozimo zadnju liniju, da im idemo iza leđa i da probamo da iskoristimo naše brze igrače u napadu. Ne mislim da će biti ista utakmica kao sa Monakom, ali biće zahtevna što se tiče intenziteta, kvaliteta i odnosa prema igri. Međutim, reč je o totalno dve profilno drugačije ekipe. Monako je fizički moćna ekipa, jedna od boljih u Francuskoj, dok je Trabzon više sastavljen od previše iskusnih i kvalitetnih igrača – rekao je Miloš Milojević, trener Crvene zvezde.

Vrlo vjerovatno je da je prodaja dvojice najboljih strelaca iz šampionske generacije, Andreasa Kornelijusa i Entonija Nvakaemea, uticala na tim, ali “kostur” je, ipak, ostao.

Inače, kao zamena za napadački dvojac, zamjena je stigla iz Valensije, u vidu Maksija Gomesa, koji je na tri utakmice zabilježio gol i dvije asistencije.

– Cela prošla ssezona se zasnivala na tandemu Nvakaeme-Kornelijus. Gomes je izuzetan napadač, ali znajući prošlu godinu i to kako je pomenuti tandem igrao, mislim da je Trabzon tom rokadom izgubio. U Srbiji se prati tursko prvenstvo i svi se sećamo kakvo je slavlje bilo prilikom osvajanja titule. Turski narod mnogo voli fudbal i stadioni su uvek puni i siguran sam da će tako biti i sutra. Ipak, mi smo profesionalci i za nas je to motiv više. Posle situacije s koronom konačno možemo da uživamo u fudbalu pred publikom, to je draž – rekao je Nemanja Milunović, štoper Crvene zvezde.

Od ovog leta izdvojila su se i neka druga imena, poput bekova Erena Elmalija i Jens Striger Larsena, te krilnog napadača Trezegea.

Veliku minutažu imali su i internacionalci Anastasios Bakasetas, Viktor Ugo, domaći golman Ugurčan Čakir.

Trabzon u svom timu ima i svetski poznate igrače Mareka Hamšika i Marka Bartru, a tu je i bosanskohercegovački ofanzivni veznjak, Edin Višća.

Što se tiče Zvezdinog sastava, Milojević je u Tursku poveo 23 igrača, među njima i Mirka Ivanića, koji je rovit i koji ne bi trebalo da nastupi na ovom susretu.

Prva postava, ali i formacija, trebalo bi da izgledaju maltene isto kao i protiv Monaka. To je 3-4-2-1 postavka.

U odnosu na meč sa “kneževima”, promjena će biti najverovatnije samo na desnom beku, gdje će umjesto Slavoljuba Srnića, koji je kiks i poraz od Monaka jako teško podnio, nastupiti Marko Gobeljić.

Uz njega, a ispred kapitena Milana Borjana, biće standardna odbrana sačinjena od Aleksandra Dragovića, Nemanje Milunovića, Strahinje Erakovića i Milana Rodića.

Kao osiguranje ispred njih biće Seku Sanogo, plejmejkersku ulogu imaće Gelor Kanga, kome će sa strane pomagati Aleksandar Katai i Osman Bukari, dok je najisturenija pozicija rezervisana za Aleksandra Pešića.

Sve u svemu, biće ovo jako važan meč za oba tima. Nije baš u pitanju prekretnica sezone u Evropi, ali pokazatelj ko je kadar, a ko ne, za dalje razmišljanje o nokaut fazi – svakako. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button