EUROKUPOVIFUDBAL

LIGA KONFERENCIJA Partizan čeka zvijezde sa Azurne obale

Partizan u prvoj domaćoj utakmici grupne faze Lige konferencije dočekuje Nicu, najskuplji klub grupe D, iako je došao iz famoznog “trećeg šešira”.

Na Azurnoj obali su se prethodnog ljeta otvorili i doveli nekoliko igrača iz najboljih klubova u Evropi, pa je aktuelna vrijednost tima 224.750.000 evra.

To je za tačno 188.010.000 evra više nego što je, prema “Transfermarkt-u”, trenutna vrijednost igrača Partizana.

Ipak, fudbal nikada nisu igrale brojke, pa neće ni sada, posebno jer poslije prvog kola sve četiri ekipe (Partizan, Nica, Keln i Slovacko) imaju po jedan osvojen bod.

Crno-beli su, djeluje, u usponu forme, ako sudimo po ubjedljivih 6:0 protiv Mladosti iz Lučana.

Ipak, upravo meč od prije sedam dana u Češkoj je pokazao da dječije bolesti nisu preležane, a to bi protiv tima kakav je Nica moglo u potpunosti da dođe do izražaja. U negativnom kontekstu.

Računica je vrlo prosta – Nica je direktan rival za prolazak u nokaut fazu i moraš da je pobijediš, kako bi kasnije mogao da se nadaš makar drugom mjestu u grupi.

Da bi Partizan to uradio, neophodno je da konačno u utakmicu uđe maksimalno fokusiran i hrabar, a ne prestravljen, uspavan i totalno dezorijentisan kao što jeste bio u prvih pola sata “večitog” derbija i duela protiv Slovackog.

Pitanje svih pitanja ponovo će biti formacija za koju će se odlučiti trener “parnog valjka” Gordan Petrić.

Mišljenja smo da je potrebno da što prije zaboravi na igru sa trojicom štopera, jer nema toliko kvalitetnih defanzivnih bekova i to se videlo u svakoj ovosezonskoj evropskoj utakmici.

Neće biti “pocrvenelog” Kristijana Belića, pa bi njegovo mesto trebalo i morao da zauzme Patrik Andrade u veznom redu, osim ukoliko se Petrić ponovo ne odluči da nas sve iznenadi.

Veliki je znak pitanja i važan je odgovor da li će Kvinsi Menig moći da nastupi, pa makar i kao “džoker” sa klupe, bez obzira što nije u najboljoj formi u posljednjim nedjeljama.

Uoči nove utakmice strateg crno-belih je pokušao da bude slikovit i objasnio je kako Nica trenutno spava, ali da svakog trenutka može da se probudi.

– Posle poslednje koju je dobila 1:0 protiv Ajačija, delovalo mi je kao da nećemo igrati sa najjačim timom otkako sam ovde. Crvena zvezda je možda i bolja ekipa od Nice, ali sam mišljenje promenio gledajući snimak protiv Kelna. Tad se tokom prvog poluvremena potvrdio moj stav, da bi se u drugom videlo da ima izuzetan sastav, tehnički potkovan i brz. Zato sam promenio mišljenje. Nica trenutno spava, može svakog časa da se probudi i stvori nam problem – rekao je Petrić na konferenciji za medije.

Kako je istakao, puno savjeta o Nici dobio je od Vladimira Ivića, igračke legende Partizana i aktuelnog trenera izraelskog Makabi Tel Aviva.

– Preneo mi je da je imao puno problema jer Francuzi dejstvuju u talasima. Po 10-15 minuta deluju uspavano, posle čega prebace u veću brzinu. Moramo da odgovorimo na njihov i nametnemo naš stil igre. Iako su dobili poslednje dve utakmice nas strani, nisam primetio da su u gostima bolji. Igraju isto. Krenuli su slabije u odnosu na prošlu sezonu, dosta igrača promenili tokom prelaznog roka, možda trener luta sa postavkom, igrali su u jednom trenutku sa trojicom pozadi, poslednji put u formaciji 4-4-2, što znači da kod Favra postoji nesigurnost. Kao što je postojala i kod mene. Jedino sam siguran da neće igrati pod ručnom, jer svi znaju koliko im Evropa znači – otkrio je Petrić.

Partizan nema šta da kalkuliše i mora da igra na pobjedu, ako želi da prođe grupu. Međutim, navodno je želio i da pobijedi Crvenu zvezdu i smanji razliku u prvenstvu, pa je u prvih pola sata bio doslovno u krilu svom golmanu i čekao da primi gol, da bi tek onda počeo da igra.

Toga ne smije biti, jer u suprotnom skup zvezda sa Azurne obale neće se sam predati. U pitanju je veliki broj igrača koji godinama igraju u “ligama petice”.

Krenimo od golmana Kaspera Šmajhela, preko 20.000.000 vrijednog defanzivca Žan-Klera Todiboa, prekaljenog kapitena Dantea, bivšeg veziste Čelsija Rosa Barklija, potom Marija Lemine i Morgana Šnajderlina, Erona Remzija koji je došao iz Juventusa, Nikolasa Pepea iz Arsenala, pa sve do najboljeg strelca Endija Dalora.

Na klupi Nice je Lusijan Favr, bivši trener Borusije Dortmund, Menhengladbaha i Herte, prepun iskustva i taktičkih finesa.

Petrić će tu teško moći da mu parira, pa će morati da pokuša da ga dobije na srce, na juriš, na publiku, ali tu već dolazimo do novog problema.

U Sportskom društvu Partizan je došlo do tektonskih promena prethodnih dana, a po sistemu “spojenih sudova” to direktno utiče na sve sekcije crno-belih.

Jer, miriše da će konačno doći do promene strukture u Fudbalskom klubu, a stidljivo se sa “vladom” Ostoje Mijailovića najavljuje i povratak Marka Nikolića, što bi svakako probudilo navijače.

Da li će to biti dovoljno da u većem broju dođu u četvrtak od 21.00 ili se čekaju još veće promjene, saznaćemo upravo u tom terminu. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: NKSFB
Back to top button