KOŠARKA

“Nikad ne bih igrao za Srbiju, to je prevelik pritisak” Legendarni Zvezdin stranac odlučan

Jedan od najomiljenijih stranaca koji je ikada igrao na tlu Srbije, Čarls Dženkins, imao je zanimljivo viđenje po pitanju eventualnog angažovanja stranaca u reprezentaciji Srbije.

Naturalizovanje stranih košarkaša sve više uzima maha u evropskoj košarci, a to je bilo posebno uočljivo na tekućem Evrobasketu.

Mnoge reprezentacije su u cilju jačanja sastava dodjelile državljanstva stranim košarkašima, koji su na kontinentalnom šampionatu nosili njihovu igru, a Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja nije posegla za ovakvim rješenjem.

Nakon debakla Orlova Svetislava Pešića u Berlinu, ponovo se povelo pitanje da li je našoj košarkaškoj reprezentaciji potreban stranac u sastavu. Na ovu temu je za “Mondo” govorio američki košarkaš Čarls Dženkins, koji je tokom perioda provedenog u Crvenoj zvezdi dobio srpski pasoš.

Iako teoretski postoji mogućnost da ljubimac navijača Zvezde zaigra za našu reprezentaciju, Dženkins smatra da to Srbiji nije neophodno.

– Iskreno, ne bih igrao za Srbiju ni da me pozovu. Da, imam pasoš, ali vi Srbi ste ponosan narod. Ljudi žele da za reprezentaciju igraju igrači rođeni u Srbiji. Ne bih čak ni razmišljao o tome, nikada ne bih to učinio, poštujem stav Srba o tome. Slali su mi poruke na društvenim mrežama povodom toga, ali Srbija ima pregršt talentovanih igrača koji rastu, razvijaju se i treba da dobiju šansu. Ne bih volio da se nađem u takvoj situaciji. Kada bi se to u teoriji dogodilo, neki bi bili srećni da me vide u dresu Srbije, neki ne bi, to je preveliki pritisak, igranje za drugu reprezentaciju- rekao je Dženkins za “Mondo”.

Dženkins je zatim govorio i o Nikoli Jokiću i Luki Dončiću, protiv kojih je imao priliku da igra znatno prije nego što su postali NBA zvezde.

– Čovječe, Nikola i Luka bili su sjajni igrači kada sam igrao protiv njih. Jokić je uvijek bio tip koji živi u svom svijetu, čak je i sada takav, uvijek je radio ono što želi. Nisam očekivao da će biti ovoliko dobar. NBA košarka je drugačija, ima više prostora za igru. Sjećam se da je u Megi isto radio sve, prenosio loptu, šutirao trojke i mnogi me pitaju za njega i u Americi, jer znaju da sam igrao protiv njega. I njima isto pričam, mnogo je napredovao. Slične stvari je radio u Megi i tu je imao slobodu da pravi greške i da uči, sada sve to radi samo na najvišem mogućem nivou. Gledao sam ga u Denveru, pratio sam dosta mečeva od prošle sezone, gledam akcije kada uzme loptu pod svojim košem, zaleti se i onda donese pravu odluku u sekundi, bilo da je šut ili asistencija- rekao je Dženkins u opširnom intervjuu.

Čarls Dženkins se ovoga ljeta vratio na parkete ABA lige, pošto je na iznenađenje mnogih potpisao saradnju sa ekipom FMP-a iz Železnika.

(Srpskainfo)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button