FUDBAL

NJEMAČKI KANCELAR Šolc ocijenio da je Katar napredovao u pogledu ljudskih prava

Njemački kancelar Olaf Šolc ocijenio je u Kataru da je ta zemlja napredovala u pogledu ljudskih prava, dok na pitanje da li će prisustvovati Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. nije želio da odgovori.

– Postignut je napredak po pitanjima o kojima se već dugo raspravlja, na primjer o stanju radnika, čak iako je to stanje još uvijek daleko od naših standard – ocijenio je Šolc novinarima u Dohi. 

Vlasti zalivske zemlje su redovno kritikovane od strane nevladinih organizacija zbog njihovog odnosa prema radnicima migrantima, posebno u građevinarstvu, bezbjednosti radnika, kao i odnosu prema LGBT osobama.

Katar je odbacio optužbe tvrdeći da je reformisao zakon o radu, a uvjerio je i da LGBT+ osobe dobrodošle i da neće biti diskrimisane, uprkos zakonu koji kriminalizuje odnose između istog pola.

– Pitanje ko će ići na Mondijal biće riješeno u dogledno vrijeme, ali je izvjesno da ćemo nekog poslati – na Svjetsko prvenstvo koje počinje 20. novembra, dodao je Šolc.

Njemački reprezentativci su na kvalifikacioni meč protiv Islanda izašli u majicama na kojim je pisalo „ljudska prava“, a veliki broj njemačkih navijača je kritikovao katarske vlasti.

Njemački fudbalski savez odbacuje svaki poziv na bojkot Svjetskog prvenstva. Njemačka je četiri puta osvojila Mundijal, a u Kataru će u grupnoj fazi igrati protiv Španije, Japana i Kostarike.  

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button