ATPTENIS

„Dosadno je… Rafa i Novak su fenomenalni, ali predvidivi“

Osvajač Rolan Garosa 1983. i bivši treći reket svijeta Janik Noa rekao je da ne voli moderan tenis, uporedio je nekadašnje i sadašnje asove, uz napomenu da je Rodžer Federer neponovljiv.

– Da li će neko moći da zamijeni Federera? Ne, niko nije zamenio Lejvera ili Mekenroa. Neko će donijeti nešto novo. Ljudi su skloni da komentarišu sport gledajući samo rezultate. Ne shvataju da je ključna komponenta spektakla i drame. Tehnički i atletski elementi su sekundarni. Kad je Rodžer igrao, znao si da će se nešto dogoditi. Doći će neko drugi, ali biće drugačije. Sviđalo mi se kad je izlazio na mrežu jer je to skraćivalo poene. Morate da bacite svoje karte na sto bez da ih predugo držite u ruci – istakao je Noa i nastavio:

– Šta mi se svidjelo kod Mekenroa? Njegov bekhend i njegov forhend? Ne, njegova ličnost. Mekenro danas ne bi završio meč. Isto važi i za Nastasea. Koliko je djece počelo da igra tenis zahvaljujući Nastaseu? Mnogo jer je bilo urnebesno. Sada je sve dosadno. Nemojte pogrešno da me shvatite, Nadal i Đoković su fenomenalni, ali predvidivi. Kakav je Zverevov glas? Ne znam, nikad čuo. Volio bih da svuda ima mikrofona da ti igrači mogu da se izraze. Volio bih da se smiju, vrište, šale, plaču… Vidjeti Federera i Nadala kako plaču ruku pod ruku je nešto najbolje jer izražavaju svoju ljudskost.

Francus porijeklom iz Kameruna ističe da mnogo vremena provodi u zemlji svog oca gdje ima i sportski centar, a pravila u modernom tenisu mu se ne sviđaju.

– Sponzori postavljaju pravila. Organizatori u Sjedinjenim Državam odlučili su da psovanje više ne smije da se koristiti jer djeca mogu da čuju. Igrači sada imaju toliko obaveza – pravilo 25 sekundi, moraš sam da uzmeš peškir, ne možeš da razgovaraš sa majkom koja je na tribinama. A ako neko pokuša slobodno da izrazi svoje misli, dobija kazneni poen. Pravila su potrebna, ali ih je previše i prestroga su. I sva sa jednom porukom: ‘To ne možeš’ – rekao je.

Šezdesetdvogodišnji Noa posljednji je Francuz koji je osvojio Gren slem titulu u pojedinačnoj konkurenciji.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button