TENIS

Đoković poručio “Kao tata sam imao veliki nalet energije”

Danil Medvedev je u Beču osvojio svoj prvi turnir na kojem je nastupao kao otac, a Rafael Nadal će u Bersiju prvi put igrati i u toj ulozi.

Novak Đoković, otac dvoje djece, zna kako je – i kaže da je osjetio dodatnu motivaciju u tim trenucima.

– U profesionalnom smislu se nisam promenio – nastavivši da radim na svojoj karijeri – zahvaljujući pre svega svojoj supruzi koja se posvetila našoj deci i time mi omogućila da se i dalje bavim tenisom na ovom nivou. Toliko je važno imati partnera koji će vas podržati u tome, i ona je mnogo žrtvovala kako bih mogao da nastavim da se takmičim – rekao je Đoković i dodao:

„Zapravo – imao sam jednu od svojih najboljih sezona kad sam postao otac – 2014, 2015; osetio sam veliki nalet energije, motivaciju. Ipak, situacija se menja, i više niste vi najvažniji – i iako je sjajno pobeđivati i osvajati turnire, raditi sa svojim timom  – kod kuće su prioriteti potpuno drugačiji, deca i majka su najbitniji. Mislim da ipak svako te stvari doživljava na svoj, različit način – ali za mene je ovo najveći blagoslov u životu, i zajedno sa svojom decom prolazite kroz potpuno nova iskustva“.

Upitan da li je to što njegov sin Stefan pomno prati tenis i često igra sa njim poseban izvor inspiracije za njega, Đoković potvrđuje:

– Naravno, govorio sam o tome kako me nadahnjuje to kada prati moje mečeve, boravi na mojim turnirima, kako delimo emocije tokom i posle mečeva. Zanimljivo mi je da čujem njegove utiske posle mojih nastupa, i to sve ostavlja jedan poseban utisak na mene. Ipak, ono što je za mene najvažnije je da on uživa u sportu kao igri, da je to deo njegovog odrastanja i fizičkog i mentalnog razvoja – i da od svega toga nemam nikakva očekivanja, a kamoli da na njega stavljam bilo kakav pritisak. Apsolutno je prerano i izlišno pričati o bilo čemu poput njegove buduće karijere i sličnim temama -uz osmijeh odgovara raspoloženi Đoković na poslednje pitanje – na kraju ovog izazovnog ali ispunjujućeg trijumfalnog dana za njega.

Osvrnuo se Novak još jednom i na pobjedu nad Maksimom Kresijem u drugom kolu mastersa u Pariz – 7:6 (7-1), 6:4.

„Srećan sam kako sam igrao i iskoristio šanse koje sam imao uprkos nekoliko propuštenih šansi za brejk. Ovo je bio zanimljiv meč protiv igrača koji raspolaže jakim servisima – i povrh toga dosta rizikuje na svoj drugi servis – makar to i ne izgledalo tako s obzirom na činjenicu da je načinio mali broj duplih grešaka. Ipak – tokom taj-brejka prvog seta i u odlučujućem gemu drugog – upravo mi je duplom greškom dao željenu priliku da okončam meč u svoju korist. Njegovu igru odlikuje statistika „niskih procenata“, ali veoma cenim to što često izlazi na mrežu – što smatram dobrim za tenis. Zadovoljan sam svojom igrom – ograničenim brojem grešaka, dobrim servisom, čuvanjem svojih servis gemova; sve u svemu – veoma pozitivno za mene“.

Upitan da prokomentariše šta je za njega najvažnije u pripremi za odigravanje taj brejkova protiv neugodnih servera kao što je Kresi, Đoković odgovara:

„Pre svega, mislim da je najvažnije da ste usresređeni na samog sebe i šta trebate da uradite, a ne na protivnika. Ne postoji garancija da ćete osvojiti sve svoje servis – poene, kako biste onda ostvarili svoj cilj time što ćete osvojiti poene na protivnikov servis. Jedno je servirati tokom običnog gema, a drugo kada igrate taj – brejk, gde može da vam se „stisne ruka“, da osetite pritisak – što se dalo primetiti kod Kresija. I pored toga – bilo mi je važno da odigram ono što je situacija zahtevala – bilo na servisu, bilo na razmenama, i sve se završilo odlično po mene“.

U osmini finala će se Đoković sastati sa Karenom Hačanovom iz Rusije, koji je savladao Švajcarca Hislera u tri seta.

(Sportklub)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button