EVROPAKOŠARKAREGION

ČOVIĆ O VEČITOM DERBIJU Spremaju se zamke kao u polufinalu plej-ofa

Predsjednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović prokomentarisao je pobjedu Zvezde u Berlinu u utorak, promjene koje su došle dolaskom novog trenera, potencijalnim pojačanjima, te kao što je već uobičajeno i o finansijama i “merenju” sa najvećim rivalom.

– Mi posebno imamo veliko opterećenje zbog velikog broja utakmica i onoga što nam je važno, a to je prohodnost ka Evroligi, a to je regionalna ABA liga. Jeste bila neizvesna utakmica i kad se ovako završi onda je prava pokazna vežba za stepen karaktera koji imamo kao ekipa i koji raste – rekao je Čović.

Zvezda je zabilježila tri uzastopne pobede od dolaska novog trenera Duška Ivanovića.

– Duško je trener 30 i više godina, trofejni trener, ima ogromno iskustvo ali ono što je veoma potrebno kada je u pitanju vrhunski sport su rad zasnovan na disciplini i red. Hijerarhihja mora biti vojna, da zna svako gde mu je mesto i šta radi, i u napadu i u odbrani se postavljaju pravila – kaže prvi čovek Zvezde.

Kada je u pitanju Ivanović, uvek je glavna tema njegova čvrsta disciplina koju igrači često kritikuju.

– Autoritet ne stičete samo drakonskim merama, kažnjavanjima i ostalim. Sam po sebi se stiče na osnovu znanja i poteza koje povlačite i na osnovu njih dobijate rezultat. Zato je važna ova pobeda, jer je rezultat ogromnog rada, a rad mora biti na vrlo visokom nivou. Ja ne znam šta znači biti umoran u radu, a posebno u profesionalnom sportu. Enormna su primanja i mora biti i enorman rad – kaže Čović.

Ivanović je svoj karakter najbolje demonstrirao kritikom upućenom igraču Nemanji Nedoviću, a nakon što je pogodio trojku za pobjedu nad Cibonom.

– Možete biti bahati koliko god hoćete, ako ne radite ništa nećete napraviti. Što se tiče situacije sa Nedovićem, bio je tajm-aut, dogovorili se šta će ko da radi, dali ste trojku, ok, ali nismo ispoštovali dogovor. To su minijature kojim pravite sistem i tim. Niko nije sam pobedio. Pobedio je i izgubio je ceo klub. Znam da mediji i ljudi vole bum naslove, pobedio ovaj, izgubio onaj, ali svi zajedno pobeđuju i gube.

Dolaskom Ivanovića Zvezda je promijenila čitav stručni štab, pa se spekuliše i o igračkom kadru.

– Kad se menja prvi trener, on obično traži promene i u štabu. To je bila mogućnost i za gospodina Ivanovića. Isto važi i za igrački potencijal. Za sada nismo razgovarali na tu temu, treba mu vremena da sagleda određene situacije – kaže Čović.

– Mi ove sezone imamo većinu domaćih igrača. Kada svira ‘Marš na Drinu’ skoro svi igrači razumeju. Ne bih neke druge poredio sa tim, ali dobro. Duško je takav trener koji vrlo direktno i jasno odgovara. Ako do toga dođe, videćemo – dodaje predsednik kluba.

U medijima se stalno spekuliše o nekim novim imenima.

– Vidim da neki portali najavljuju. A evo šta se dogodilo. Čuo sam se sa prijateljem menadžerom i pominjao se Singlton koji nije došao zbog pominjanja portala. Ja namerno pomenem ime Singltona i juče vidim to na istom portalu. Prosto zaključim, moj prijatelj je dobio felš varijantu i to se pojavilo na portalu. To isključuje dolaske u Zvezdu.

Čović je prokomentarisao i odlazak Vladimira Jovanovića nakon samo nekoliko mjeseci.

– Na žalost i na sreću je došlo do promene trenera. Moje je da štitim klub, da pravimo rezultate. Tu smo napravili dobar potez. Žao mi je što je mladi trener otišao, ali i on je dobio referencu da je bio trener evroligaškog tima i jedan je od perspektivnijih trenera, kao i Nenad Stefanović u FMP-u pa ćemo da vidimo.

Šta bi bio uspjeh za Zvezdu u Evroligi ove sezone?

– Mi već imamo uspeh. Učestvujemo u 18 deset godina unazad. To što je javnost nestrpljiva i što misli da uvek treba da ste prvi, to nije lako u Evroligi. Očekujem da probamo da uđemo u osam. Ali ovaj format je jako težak, ligaški format. Oni su sinoć igrali, sad su u avionu, sutra već u pola 6 igraju sa Makabijem jer smo pomerili utakmicu zbog meča Srbije i Brazila.

Čović se potom dotakao uobičajenog problema – finansija.

– Voleo bih da odemo na F4, ali za to su potrebne mnoge druge stvari, pre svaga finansije. Svaki naš klub koji igra u Evropi je od nacionalnog interesa. Mi smo vrlo zahvalni na svakom dinaru koji smo dobili od države i transparentni smo o troškovima. Nisam video u medijima da su drugi objavili rezultate. Košarka nije komeracijalni sport, fudbal je religija, a ovo je sport. U zavisnosti od finansija videćemo. Mi u upravi nemamo nijdnog tajkuna i finansijera, ne prodajemo automobile državi, nemamo osigranju za državu, nemamo ergele, a stalno smo na udaru. Mi imamo sve podatke, nećemo pričati sad ali smo spremni da ih objavimo ko je dobio koliko para i da li su u budžetu plate trenera i ostale stvari – kaže Čović.

– Bolesno je da ti neko uzvikuje ima, a drugi uzvikuju ‘umri’. Bolesno je vređanje predsednika države. Bolesno je da se unese onakav transparent. Nije on stajao u džepu. Gde je odgovornost uprave? Kada čujem šta pričaju ja ih sve čujem inverzno jer je to njihova poruka. Ne plašimo se pretnji da ćemo biti mrtvi ili nećemo, ne podlažemo Belivukovim pričama i njegovim ćevapčićima. Kad ćemo početi da primenjujemo zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja? Mi imamo zakone, samo treba da institucije počnu da rade svoj psoao. Policija snima svaku utakmicu, što ne radi svoj posao? Ne samo policija, i ostale institucije? To je bolesno kao i ovo udaranje nastavnika i deteta. To je u celom društvu. moramo da isečemo iz korena – pita predsednik KK Crvena zvezda.

U ponedjeljak je na programu “večiti” derbi.

– Očekujem da derbi bude koretan ali teško. Apelujem na navijače da dođu u što većem broju i da se ponašaju korektno, jer imamo informacije da se spremaju zamke kao u polufinalu plej-ofa, kada nam je prekinuta utakmica. Te zamke su mnoge – zaključio je Čović.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: turinabol kaufen
Back to top button