FUDBAL

OGRIJEŠIO DUŠU Ovo je Meho Baždarević prorekao Žiruu

Olivije Žiru postao je rekorder reprezentacije Francuske po broju golova. Malo ko je do prije samo nekoliko godina vjerovao da ovaj momak, atipični napadač, može do tih visina, a među njevernim tomama bio je i legendarni jugoslovenski reprezentativac Mehmed Baždarević.

Mehmed Baždarević među brojnim klubovima koje je trenirao, radio je i u Grenoblu. On preuzeo klub 2008. kada je bio član četvrtog ranga francuskog fudbala.

Za to vrijeme, mladi Olivije Žiru, koji je ponikao u Grenoblu, bio je na pozajmici u Istru. Kada se vratio Baždarević ga je stavio na transfer listu i na kraju je prodat Turu. Sam Baždarević je rekao za „Monde“ da je uvjeren da neće dostići elitni nivo.

Eto, 14 godina kasnije Žiru je postao rekorder jedne od najrespektabilnijih evropskih reprezentacija, za koju su golove davali Tijeri Anri, Zinedin Zidan, Mišel Platini, Rajmon Kopa, Karim Benzema i mnogi drugi. Takođe, Žiru je osvajao trofeje između ostalog sa Arsenalom, Čelsijem sa kojim je bio i evropski šampion, sa Milanom kom je vratio Skudeto.

Ali, dobro, ko radi taj i greši.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button