BICIKLIZAM

Biciklisti Srpske stali u kraj nezakonitom radu BS BiH

Upravni odbor Biciklističkog saveza Republike Srpske donio je odluku da privremeno preuzme rukovođenje Biciklističkog saveza BiH koji već 14 godina radi suprotno od onog što nalaže Zakon o sportu BiH.

Problem je u činjenici da na teritoriji FBiH nikada nije osnovan BS FBiH, na šta su ljudi iz BS RS godinama upozoravali. Sada su odlučili da postupe po zakonu i članovima 22. i 31. Statuta BS RS, te podvukli da je ova mjera iznuđena pošto su već dugo inferiorni u odnosu na drugi entitet čiji su predstavnici punih 14 godina zaobilazili zakon i u gotovo svakoj prilici trudili da podmetnu klipove u točak predstavnicima iz Srpske. To im je bilo olakšano jer su mimo zakona osnivali klubove i registrovali ih u krovni savez, te na taj način dobijali više “ruku” u Skupštini saveza.

Predstavnici iz Srpske napominju da je odluka utemeljena na osnovu zakona, te da će do osnivanja BS BiH kancelarijom BS BiH iz Banjaluke upravljati aktuelni predsjednik BS RS Tihomir Kuvalja, te generalni sekretar Goran Guska. On je pojasnio da zakon nalaže da krovni savez nastaje dobrovoljnim udruživanjem dva entitetska saveza, a u slučaju njihovog spora odluku donosi Savjet ministara BiH.

– Zakon je jasno definisao sve korake koji godinama nisu poštovani. Zato smo došli u situaciju da se klubovi na teritoriji FBiH osnivaju i pridružuju direktno u BS BiH čime njihovi predstvanici zaobilaze propisane norme i narušavaju neophodni zakonski balans između dva entitetska osnivača krovnog saveza. Zbog interesa biciklizma nevoljko smo prihvatili privremeno učlanjivanje klubova iz FBiH direktno u BS BiH još 2009. godine na parijateljskoj osnovi. Danas na teritoriji FBiH djeluje više od 20 klubova koji se, zaobilazeći zakon, direktno učlanjuju u BS BiH u čijem radu zastupaju lične, nacionalne, partijske i klupske interese, a nikako BS BiH niti njegov rad u skladu sa zakonima – rekao je Guska.

Biciklistički savez Republike Srpske kao jedini legalni osnivač Biciklističkog saveza BiH bio je primoran na donošenje ovakve odluke zbog nezakonitog rada neformale grupe biciklističkih klubova sa teritorije FBiH, dodao je direktor BS RS Vladimir Kuvalja.

– Naš osnovni cilj je poštivanje svih zakona u radu i aspurdno je da oni koji se kunu u BiH, a njih je, složićete se, više na teritoriji FBiH, nepoštuju i zaobilaze odredbe Zakona o sportu u BiH. Nijedan zakon, pa ni ovaj, nije švedski sto pa da sa njega uzimate samo ono što vam odgovara. Ne udružuje se u krovni savez iz svog kluba direktno što oni čine i onda kroje politiku koja im odgovara. Neformalna politika grupe klubova koji se institucionalno nisu udružili u federalni savez više neće prolaziti!s Strpljivi smo bili punih 14 godina od donošenja Zakona na nivou BiH – rekao je direktor BS RS Vladimir Kuvalja.

Opšte je poznato da je BS RS nosilac biciklizma i organizator najboljih događaja ne samo na teritoriji BiH nego i mnogo šire, a u posljednje vrijeme pojavili su se oni koji bi željeli da stopiraju događaje kakav je trka “Beograd – Banjaluka”, te u isto vrijeme radili na uspostavljanju saradnje sa samoproglašenim Kosovom, koje, podsjećamo, nije priznala ni BiH.

O zaključcima sa sjednice Upravnog odbora BS RS koja je održana 11. januara predstavnici srpske kuće biciklizma obavijestili su kolege u FBiH, ali i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Olimpijski komitet BiH, te Međunarodnu biciklističku uniju.

– U nama ima dobre volje za zajedničkim radom i priželjkujemo da se neformalna grupa biciklističkih klubova sa teritorije FBiH udruži u svoj federalni savez i da zajedno sa nama iz Republike Srpske na ravnopravnim i partnrskim osnovama gradimo BS BiH. Ne može se u papučama iz garaže dolaziti u institucije BiH koja je složena država i imaju niže nadležne instance preko kojih se dolazi na nivo BiH – dodao je Kuvalja.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button