EVROPAKOŠARKA

RADIVOJEVIĆ UOČI VEČITOG DERBIJA Zvezda jača od Partizana i bez Kampaca

Koliko god puta da odmere snage, niti će dosaditi, a još manje izaći iz košarkaške mode. Pa, ako je srpski „el klasiko“ još evroligaškog formata, nema većeg sportskog praznika, sve ostalo je u drugom planu. Navijači Crvene zvezde i Partizana će tako 27. januara u 21. kolu, za trenutak zaboraviti tabelu, neuspehe ljubimaca na prošlonedeljnim gostovanjima i, poželeti jedinu postnovogodišnju želju, da baš „njihovi“ slave.

 – Dajem prednost mom bivšem klubu, ne navijački, već smatram da imaju bolji tim, igru, veću energiju, a još dodatni motiv, navijači. Sviđa mi se što su dosta okrenuti domaćim igračima, koji su sve osim epizodisti, dok u Partizanu, glavne uloge pripadaju stranim pojačanjima. Ali, nijedan večiti derbi nije lak, svaki put je teško i neizvesno, kao što smo imali prilike da vidimo i 8. decembra – prisјeća se Vuk Radivojević u razgovoru za Sport klub.

Iako sportski direktor Igokee smatra da je klub sa Malog Kalemegdana, pa još kao domaćin u dvorani „Aleksandar Nikolić“, bliži novom trijumfu u elitnom takmičenju, ističe kvalitete večitih.

– Niko nema izrazitu prednost jer su timovi pravljeni za najviše sezonske domete, od ABA titule do plasmana u TOP 8 Evrolige. Nije tek tako Željko Obradović već drugu sezonu na klupi crno-belih, da ne apostrofiram njegov „si vi“. A tek dovođenje renomiranog stručnjaka Duška Ivanovića u Zvezdu, koji je sve „posložio“ na najbolji mogući način. Od još jače odbrane, učinka Nemanje Nedovića, ali i ostalih. Mnogo mi je žao zbog zabrane registracije Fakunda Kampaca, nisu samo crveno-beli na gubitku, već kompletno takmičenje za jednu takvu igračku veličinu. Mislim da je kazna prestroga, ali se nadam i da neće baš potrajati do 1. marta, bila bi velika šteta.

Večiti svima dižu motiv

Kao nikada ranije, ovogodišnja regionalna sezona, iako ni blizu bar ligaškog finiša, svela se na večite na jednoj i, sve ostale učesnike na drugoj strani. Zvezda i Partizan listom preslišavaju rivale, a ima i onih koji na takva dešavanja kažu da su srpski velikani „obesmislili takmičenje.“

– Ne slažem se sa takvom formulacijom. Uvek je bolje da se genaralno diže kvalitet, pa šta ako večiti odskaču od drugih. Oni imaju svoje ambicije i ciljeve prema kojima jure, a nama ostalima su motivacija da se još više trudimo, napredujemo, da ne govorim o navijačima, koji uživaju gledajući takve dve ekipe, vrhunske profesionalce, neke od njih i sa ozbiljnim NBA karijerama. Slično važi i za mlade talente, da imaju šansu i, igraju protiv inspirativnih rivala.

Analizirajući ljute rivale po pozicijama, Radivojević nastavlja:

– Zvezda ima sjajnu spoljnu liniju, Nedović, Vildosa, Dobrić, uz standarne, Lazića, ali i Lazarevića, koji u najboljem smislu, odgovornosti i kvaliteta, preuzima ulogu Branka. Naravno da nisam zaboravio ni Markovića, neće im nedostajati čvrstine. Dok je Mitrović pravi plejmejker pod košem, kako on to već zna, a Petrušev je dobio priliku i, fantastično se priključio. Kvalitet imaju i crno-beli, od iskusnog Pantera, koji je u klubu već drugu sezonu, adaptirao se na trenera, saigrače, navijače… Ogromnu energiju pod košem nosi veliki borac Lesor, kao i mlađi Smailagić. Na pravi način se vraća i Avramović, posle dužeg odsustva, Trifunović je ušao u sistem… Bićemo svedoci još jedne velike bitke, ali Zvezda je bliža pobedi.

Play Video

A ko je, od sva srpska predstavnika, bliži plasmanu u četvrtfinale?

„Uh, to se nikada ne zna, šteta što su u prethodnom kolu propustili da ostave bolji utisak u Kaunasu odnosno Valensiji. Partizan se više kockao u prvom delu takmičenja, pošto su ispustili neke pobede. E, sad, drugo je pitanje, da li će im to, u određenom trenutku zafaliti, još mnogo ima da se igra. Mislim da je Zvezda u nešto povoljnijoj situaciji, ne samo zbog trenutno pobede više u odnosu na crno-bele. Ali, uprkos kvalitetnim sastavima i jednih, i drugih, nikada u sportu ne možete da zanemarite faktor sreće. Ponekad baš zahvaljujući Fortuni, nekoga dobijete, a drugi put, nesrećno izgubite. Ipak, nadam se da će jedan srpski predstavnik proći u četvrtfinale i da su crveno-beli bliži takvom raspletu.“

Nekadašnji kombobek, bez obzira na bogatu regionalno-međunarodnu igračku karijeru, a posebno deo vezan za Igokeu, gde je od 2015, prvo kao igrač, pa klupski funkcioner, srpski i ABA šampion zauzima specijalno mesto u srcu. Ne samo zbog tri srpska Kupa u tom dresu i isto toliko boravaka…

Vuk Radivojević, Predrag Drobnjak, Vontigo KamingsSrdjan Stevanovic/STARSPORT

„Joj, odigrao sam toliko večitih derbija, ma mnogo, a sećanja ima za knjigu. Ne bih mogao nijedan da izdvojim, bilo da je nešto lepo, ili nešto drugačije u pitanju. Kako zašto, pa utakmice sa Partizanom, drugačije su od svih ostalih. Ne mogu da se porede sa bilo kojom drugom, bez obzira koliki je ulog, kolika kvalitativna razlika u tom trenutku. Za mene su uvek bile specijalno emotivne, posebne igrački… Mogao bih o tome da pričam satima, to je nešto neponovljivo, barem za mene. Ko god to nije doživeo na parketu, ne može da shvati o čemu pričam.“

Drugi ovosezonski Evroligaški derbi Crvena zvezda – Partizan na programu je u petak u 19 časova uz prenos na Sport Klubu uz SBB, Total TV i EON platformu.

Sponzor specijala Euroleague 22/23 je soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer EuroleagueSK

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button