FUDBAL

Srbiju čekaju nikad teže kvalifikacije za Mundijal?

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin bi vrlo brzo mogao da odobriti novi plan kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Zbog porasta broja učesnika na sljedećem Mundijalu, kada će na trniru u SAD-u, Kanadi i Meksiku nastupiti rekordnih 48 reprezentacija, sprema se velika promjena u evropskom fudbalu.

UEFA je na pragu izmjena dosadašnjeg modela uoči novog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, što će se naravno odraziti i na srpskom reprezentaciju koja se nada novom plasmanu na veliko takmičenje.

Prema pisanju madridskog lista AS, kvalifikacije će biti dodatno “skraćene” jer će Evropa imati 16 predstavnika umjesto dosadašnjih 13, što znači da nije potrebno odigrati osam do deset utakmica u kvalifikacijama.

Zvuči pomalo neobično, budući da znamo da UEFA zbog TV prava voli da popuni kalendar do posljednjeg mjesta, ali ovaj put su razmišljali logično i na pomenuti prijedlog odlučili da prvenstveno smanje broj “dosadnih utakmica”, prenosi “Večernji list”.

Ako UEFA na kraju usvoji ovaj plan, ubuduće će u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo biti 12 grupa i tako bi svaka imala četiri ili pet reprezentacija, dakle igralo bi se šest ili osam utakmica.

Ulog bi time bio veći jer se ekipe ne bi smjele opustiti niti jednog trenutka, a iako još nije objavljeno, pretpostavka je da će samo pobjednici grupa osigurati direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok bi se preostala četiri mjesta popunila nakon baraža.

I tu bi Liga nacija ponovno mogla da odigra svoju ulogu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button