EVROPAKOŠARKA

EVROLIGA Partizan, kao nikad ove sezone, mora da savlada Asvel

Poslije poraza od Valesnije računica je bila jasna – Partizan u naredna dva kola mora da pobijedi Crvenu zvezdu i Asvel ukoliko želi sa realnim šansama da nastavi trku za plasman u plej-of Evrolige.

Ekipa Željka Obradovića se, baš kao i jesenas protiv Fenerbahčea u Istanbulu, izdigla u teškom trenutku i u utakmici u kojoj niti jedan srpski predstavnik nije odigrao za udžbenike, zabilježio trijumf koji je uvijek bio više od pobjede i upisana dva boda.

Večiti rival je arhiviran, bar do potencijalnog meča u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, a ono što čeka tim iz Humske je Asvel. Francuski šampion je bio otpisan i prije nego što je sezona počela, malo ko je ozbiljno shvatao klub iz predgrađa Liona, ali ekipa Ti Džej Parkera pomrsila je račune mnogim skupljim i zvučnijim rivalima. Uostalom, četiri od osam pobjeda ostvarili su u gostima, između ostalog u Barseloni, Milanu i Bolonji.

Asvel u Beograd dolazi sa dvije pobede manje od crno-belih i poslije dva uzastopna trijumfa – protiv Olimpije u Milanu (79:73) i impresivne pobjede nad Fenerbahčeom (91:77) u prošlom kolu. Domaći su poslije dva minuta i 40 sekundi vodili 11:0 i do kraja utakmice održavali su dvocifrenu prednost protiv jednog od timova koji ima naviše ambicije.

Partizan se u Vilerbanu pošteno izglupirao u finišu, mogao je da napravi važan brejk, ali nije zahvaljujući promašenom penalu, potom i izgubljenoj lopti Džejmsa Nanelija. Situacija se u međuvremnu nije mnogo promijenila, oba tima su konkurentna u borbi za plej-of, sastavi su isti, ambicije su nepromijenjene…

Nando de Kolo je blistao u prvom duelu sa Partizanom i sa 32 poena (6/8 za tri) postavio je rekord sezone u Evroligi. Koncept igre Asvela počinje i završava se kod plejmejkera koji će u junu napuniti 36 godina. Zaustavljanje De Koloa u svakom smislu će biti i osnovna zamisao Željka Obradovića. Asvel je treća najbolja ekipa u takmičenju u šutu van linije 6.75 metara (38.5%), a procenti najviše zavise od sposobnosti De Koloa da udijeli asistenciju.

Crno-beli su dobili pet od posljednjih šest utakmica u svim takmičenjima, a gotovo po pravilu mečeve u Evroligi dobijaju ukoliko ne prime više od 80 poena. Partizan će, predvođen u posljednje vreme sve boljim Danteom Egzumom, insistirati na kontroli meča, a iako Asvel pod košem ima 221 santimetara visokog Jusufu Fala, Matijas Lesor je motorički i fizički mnogo nadmoćniji i gotovo u svakom meču ove sezone je pokazao da je gospodar reketa.

Partizan večeras mora da pobijedi, Olimpija i Valensija ne smiju da se ponove. Idealno bi bilo da Beograđani slave sa više od četiri poena razlike u slučaju identičnog skora, a još kada bi dobili u petak u Kaunasu. O tom potom… sportklub.rs

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button