GRAND SLAMTENIS

“Đoković je najveći ikad – ne cijene ga kao Federera i Nadala”

Bivši hrvatski teniser i nekadašnji dio stručnog štaba Novaka Đokovića Mario Ančić prokomentarisao je Srbinovu 22. Grend slem titulu.

Đoković je u nedjelju savladao Grka Stefanosa Cicipasa u tri seta i deseti put osvojio Australijan open.

– Gledao sam meč, to je ovdje bilo u jedan iza ponoći. Jednostavno, vidjelo se da je Nole trenutno daleko najdominantniji igrač. Izgubio je samo jedan set na cijelom turniru i to uz probleme s nogom, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu – rekao je Ančić za Sportklub.

Novakov trener Goran Ivanišević izjavio je da bi se 97 odsto tenisera povuklo s turnira nakon nalaza magnetske rezonance zadnje lože dva dana pre početka turnira, ali ne i Đoković.

– Nole je vrhunski sportista prije svega. Igranjem uz bolove i nadjačavanjem tih situacija došao je u kategoriju najvećih sportista svih vremena. S materijalne strane on je odavno riješen, poput Nadala i Federera, ali svi oni i dalje imaju taj ‘drive’ da igraju kroz bol i pobjeđuju. To dovoljno govori koliki su fanatici i pravi sportisti.

Neki su čak sumnjali u Đokovićevu povredu i tvrdili da pretjeruje. Otkud takvo nepovjerenje, ponajviše od nekih zapadnih medija?

– Mediji uvijek žele da stvore neku tenziju. Možda se mjerim po sebi, ali osim ako ne možeš da hodaš, igraš dalje. Nadal i Đoković bezbroj su puta igrali kroz bol, pogotovo sada kad je svaki Slem bitan i ne vidim razlog zašto bi neko izmišljao povredu. Negdje sam pročitao da između mečeva Đoković uopšte ne bi trenirao nego samo primao terapije, a taj dan između jako je važan za osvježenje i pripremu sljedećeg meča. Zašto bi neko radio protiv sebe. Mora postojati veoma dobar razlog za preskakanje tog dana – kaže Ančić.

Utisak je da Đokovića u teniskom svijetu ne cijene poput Federera i Nadala. Čak je i Nadalov stric Toni rekao da je to zato što je Đoković poremetio rivalstvo koje su ljudi voljeli.

– Mislim da ima istine u tome. Rivalitet Federera i Nadala započeo je prvi i onda se pojavio Novak i počeo da ih pobjeđuje. Federer i Nadal mnogima su prva asocijacija na tenis, pogotovo onima koji površno prate taj sport, ali oni koji su više unutra apsolutno cijene Đokovića i sve što je uradio.

Đoković i Nadal imaju po 22 Grend slemova, Federer je ostao na 20, ko je najveći svih vremena, takozvani GOAT?

– Da se danas podvuče crta, to bi bio Đoković. Rezultati to potvrđuju. Izjednačeni su po osvojenim Grend slemovima, ali Đoković ima bolji učinak s Rafom, ima više Grend slem finala, osvojio je sve Masterse dva puta, pa završni Masters šest puta, a Rafa nijednom.

Koliko će još GS osvojiti Đoković? Džon Mekinro kaže bar 25, Nik Kirjos ide korak dalje i kaže 28…

– Teško je to prognozirati. Sve zavisi od zdravlja. Mogu reći da je Đoković favorit za sve ostale Slemove, pogotovo Vimbldon i US Open. Naime, priča se da bi u Americi do ljeta ili tokom ljeta trebalo da ukinu zabranu ulaska u zemlju strancima nevaksinisanim protiv kovida, tako da bi Đoković trebalo da igra na US Openu. Na tvrdoj podlozi i travi apsolutno je glavni favorit.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: unicvv
Back to top button