KOŠARKAREGION

„DANAS NOVI VEČITI DERBI“ Ulog prvo mjesto na Jadranu

U ponedjeljak od 20 časova i 30 minuta igraće se košarkaški “večiti” derbi u sklopu 21. kola ABA lige.

Košarkaši Partizana su domaćini u drugom ovosezonskom “večitom” derbiju u ABA ligi, a meč će se igrati u Štark Areni gdje gostujućih navijača neće biti za razliku od mečeva Evrolige gdje smo vidjeli mali kontigent rivalskih navijača.

– Partizan ovim putem još jednom apeluje na navijače da bodre crno-bele fer i sportski, bez upućivanja bilo kakvih uvreda prema bilo kome. Samo gromoglasna podrška Partizanu, bez ubacivanja predmeta u teren ili incidenata bilo koje vrste, biće od pomoći crno-belom timu. Ulaznice za meč, prodaju se putem servisa Tiketlajn, a pravo kupovine karata imaju samo vlasnici sezonskih ulaznica za mečeve Partizana – saopšteno je iz Partizana.

Ipak, očekuje se veliki odziv i pune tribine Arene pogotovo kada se uzme u obzir koliki je ulog ovog derbija i da je pobjedniku maltene pa zagarantovano prvo mjesto i prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Podsjetimo, prvi “večiti” derbi u ABA ligi dobila je Crvena zvezda, kada je Duško Ivanović koristio sve kvalitete Luke Vildose i pronalazio rupe u odbrani Partizana koje su nastale iskakanjem i preuzimanjem, pa šutevima sa distance riješili pitanje pobjednika i na kraju ubjedljivo slavili.

Zvezda je slavila rezultatom 90:74, što će takođe biti bitan faktor jer možda baš koš razlika na kraju bude ta koja će dijeliti dva ljuta i izuzetno kvalitetna rivala…

– Usred svega ovoga što igramo u Evroligi došla je i ta utakmica. Izuzetno je važna i za nas i za Crvenu zvezdu. Znamo koliki je ulog i probali smo da se spremimo na najbolji mogući način. Videćemo kako će to da izgleda sutra. Još jednom, poziv navijačima za fer i sportsko navijanje. Važnost utakmice je velika, da budu pravi kao što su bili tokom cele sezone – naglasio je Obradović, prenosi zvanični sajt kluba.

Kapiten košarkaša Partizana Kevin Panter izjavio je da njegov tim mora da odbrani domaći teren.

– Veoma je važna utakmica, moramo biti fokusirani da ispunimo naš cilj. A to je da pobedimo, kao i u svakoj drugoj utakmici. Ključ je kao i uvek, da igramo jako, da ostanemo pametni tokom čitavog toka meča – rekao je Panter.

Partizan je trenutno prvi na tabeli ABA lige sa 18 pobjeda i dva poraza. Crvena zvezda je druga sa skorom 17/2 uz meč manje.

Zvezda ima utakmicu manje jer se čeka da se odigra zaostali meč sa Cedevita Olimpijom koji je meč odložila zbog bolesti igrača, pa je mijenjano i domaćinstvo, a čini se da će i duel Partizana i Budućnosti biti odložen zbog izbora u Crnoj Gori.

Ipak, crveno-beli su nakon pobjede u prvom derbiju imali dosta toga u svojim rukama, ali su nakon poraza od Cibone u 20. kolu ABA lige sve to prosuli i faktički loptu prebacili u dvorište Partizana.

– Igramo protiv ekipe koja igra jako dobro, ovo nam je već peti duel ove sezone i poznajemo se sada već jako dobro. Kompletni su i jasno je da nas očekuje utakmica u kojoj želimo da odigramo dobro, a koja će najverovatnije odlučivati o prvom mestu pred doigravanje u regionalnoj ligi – rekao je Duško Ivanović.

Nakon što su crveno-beli poraženi u Atini od Panatinaikosa i tako se, možemO reći, oprostili od plasmana u Top 8, Dobrić ističe da je pred igračima još jedan zahtjevan meč i da se nada da će se ekipa izdići.

– Pred nama je još jedna u nizu zahtevnih utakmica, ovoga puta u regionalnoj ligi. Nema velikih tajni, ovo nam je peti duel ove sezone, a svaki novi je priča za sebe. Igrali smo već u Areni, i ovo vreme iskoristićemo na najbolji način da spremni dočekamo utakmicu u ponedeljak uveče. Bez obzira što ima veliku važnost, i da nije tako, u ovu utakmicu bi ušli kao da je prva ove sezone ne razmišljajući šta donosi ekipama. Želimo da odigramo čvrsto i bez padova u igri, kako bi došli do rezultata – naveo je Dobrić

Zvezda je u Atini prije nekoliko dana, tačnije u petak, na šokantan način poražena od Panatinaikosa i uključujuči meč sa Cibonom doživjela drugi uzastopni poraz, a i trener Ivanović je nagovijestio da postoji određena povreda Nemanje Nedovića.

Pisalo se i da Panatinaikos želi Luku Vildosu za sljedeću sezonu, ali je on odbacio te navode rekavši da bi volio da ostane u crveno-belom timu i dogodine, međutim o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Zvezda je ove sezone na 19 utakmica postigla 1663 poena i treća je u ligi, dok je Partizan na 20 mečeva postigao 1899 poena i po tome je prvi tim ABA lige.

Ovaj podatak i ne treba da čudi, imajući u vidu da su crno-beli najbolji ofanzivni tim čitave Evrolige. Ono što je interesantno jeste statistički podatak vezan za skokove gdje su Partizan i Zvezda u donjem domu.

Zvezda je na tek 10. mjestu sa 566 skokova na 19 utakmica, dok je Partizan još lošiji i sa 581 skokom na 20 mečeva zauzima 13. poziciju u ABA ligi.

Pogledajmo statistiku još malo: Zvezda je najbolja po broju asistencija, dok je Partizan drugi, u ukradenim loptama je takođe prva dok je Partizan četvrti, a u blokadama su crno-beli najbolji dok je Zvezda sedma.

Po broju izgubljenih lopti su i jedan i drugi tim u donjem domu, odnosno među boljima su, kao i sa penala gdje ih promili razdvajaju, ali Partizan ima nešto bolji šut za dva i tri, kao i iz igre generalno gdje je najbolji u ABA ligi, a Zvezda je četvrta.

Poeni sa klupe su više dolazili crno-belima, 992 na 20 utakmica, odnosno Zvezdi 831 na 19 utakmica.

Partizan je za sada bio efikasniji i po broju postignutih poena po posjedu (1.31 naspram 1.25), dok je Zvezda za nijansu bila bolja u odbrani odnosno broju primljenih poena po posedu (1.01 naspram 1:07).

Zvezda za nijansu više poena ima iz reketa, dok je Partizan sakupio više poena posle ofanzivnog skoka, a mala je razlika i u broju poena u kontri kao i posle izgubljenih lopti, obe u korist Partizana.

Nakon ovog derbija Partizan će igrati protiv Budućnosti (novi datum nije poznat), Cedevita Olimpije, FMP-a, Igokee i Zadra, dok Crvena zvezda ima odloženi meč sa Cedevita Olimpijom koji će morati da igra bez Vildose i Kampaca jer u momentu zakazanog susreta oni nisu bili deo tima, a pošto to pravilo ne važi za trenere Duško Ivanović će biti na klupi.

Osim tog meča, crveno-beli će igrati još sa Studentskim Centrom, Mornarom, Megom, Borcem i Splitom, dakle raspored do kraja im je daleko lakši nego Partizanu koji i posle derbija ima gde da “prospe” bodove.

Takođe, treba imati u vidu i Evroligu gde Partizan i dalje ima šanse za Top 8, a Zvezdi su ostale samo one teorijske da se dokopa poslednjeg voza.

Kao što je u naslovu već rečeno, nema iznenađenja. Ove dve ekipe se izuzetno dobro poznaju i odigrali su već jedan derbi u ABA ligi, dva u Evroligi i jedan u Kupu Radivoja Koraća.

Zvezda je dobila tri derbija, a Partizan jedan i to onaj u Evroligi na gostujućem terenu. Interesantno je da su košarkaši Partizana ove sezone odigrali deset mečeva kod kuće i svih deset dobili, a Zvezda je do meča sa Cibonom bila perfektna u gostima, 7/7.

Videli smo da Partizan ima veoma širok asortiman napadačkog oružja, ali i da zna da se muči protiv zonskih odbrana. U neku ruku to je bila odlika i Zvezdinog tima, jer se treba vratiti na poraze i u Evroligi koji su došli nakon što je šut potpuno stao.

Ipak, Partizanov koncept nije bio takav da se protivnik brani takvim tipom zone. Atletski su potentna ekipa, često i velika i Zvezda je do sada znala kako da odgovori na to.

Mnogi već jedva čekaju da vide duel bivših NBA asova, Fakunda Kampaca i Dantea Egzuma, ali će veoma bitno biti ponašanje Hasana Martina protiv Matijasa Lesora.

Videli smo u prvom derbiju u ABA ligi koliko Martinov učinak znači protiv Lesora i kako Zvezda može da parira Partizanu sa njim u igri. Stefan Lazarević je u odbrani umeo da pravi problema i Saši Vezenkovu protiv Olimpijakosa, a na sličan način je u par situacija branio i Zeka Ledeja.

Voli Duško Ivanović da natera protivničkog napadača da izađe iz zone komfora i često spusti loptu u dribling i potraži bolje rešenje od onog koje trenutno ima.

Ako je neko genije da takve situacije nacrta i predstavi onda je sigurno Željko Obradović i baš zbog toga je pitanje kakav ćemo derbi dobiti, da li ćemo gledati lepršavu i spektakularnu košarku ili košarkaški rat.

Neutralni će sigurno uživati, dok će Partizanovci i Zvezdaši “pokidati živce”. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button