FUDBALREGION

Njemačku pogodila “korpa” koju su dobili od Samardžića

Njemačka štampa prenijela je vest da će Lazar Samardžić nositi dres Srbije, a ne Njemačke, zemlje u kojoj je rođen.

Fudbalski savez Njemačke (DFB) zbog takvih slučajeva mora da mijenja strategiju.

Samardžić je, kako prenosi portal “Sport1”, imao više razgovora sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem.

Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uvjerio da će odmah “imati važnu ulogu”.

– Moj veliki san je Evropsko prvenstvo 2024. Čast mi što odmah mogu da pomognem da se taj cilj ostvari – rekao je Samardžić.

U izvještaju pod naslovom “Korpa za Flika”, portal objašnjava da njemački selektor Hans Flik nije mogao da utiče na Samardžića, profesionalca Udinezea, da promijeni odluku:

– Flik se veoma trudio oko mene i otvorio mi je put ka seniorskoj reprezentaciji, što me je veoma obradovalo. Naravno da je čast kada te pozove selektor Nemačke – rekao je Samardžić, ali i dodao:

– Ipak, tada sam već bio siguran da želim da igram za zemlju iz koje dolaze moji roditelji.

Sportski magazin “Kiker” piše da je Samardžić, koji je rođen u Berlinu, obrazlažući svoju odluku ukazao na igrače Srbije kao što su Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Filip Kostić.

– To su sve momci za koje smo moja porodica i ja uvek navijali, i od kojih mogu i sigurno ću mnogo da naučim.

“Kiker” ujedno dodaje da je odlukom Samardžića posebno razočaran trener njemačke reprezentacije U21 Antonio Di Salvo. Zato slične slučajeve Njemački fudbalski savez (DFB) ubuduće želi da spriječi drugačijom strategijom.

O mladim, talentovanim fudbalerima koji su u Njemačkoj prošli fudbalsko školovanje, a potom se odlučili da igraju za druge reprezentacije, piše i list “Cajt”. Kao primjer se navode Malik Tilman (SAD), Josip Stanišić (Hrvatska) i Lazar Samardžić (Srbija).

List prenosi izjavu selektora njemačke reprezentacije U21 Antonia Di Salve:

– Uvijek je važna perspektiva igrača, šta on osjeća i šta želi da radi.“

Di Salvo kaže da je ponekad razočaravajuće kada se uloži trud da se igrač pridobije, krenu razgovori, a onda uslijedi odluka da će igrati za drugu zemlju.

– Onda to boli, jer ste izgradili vezu i povjerenje – kaže 43-godišnji trener.

“Cajt” prenosi i izjavu sportskog direktora Bajerna iz Minhena Rudija Felera, koji potvrđuje da porodično porijeklo i koreni mogu da imaju veliki uticaj u donošenju odluke.

– To je veoma privatna i lična odluka.

Feler, međutim, podsjeća da je i DFB od takvih odluka u prošlosti profitirao.

– To će se uvijek dešavati, tako da – nema problema – zaključuje Feler.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button