ATPTENIS

Alkarasov juriš na istoriju na „sanšajn dablu“

Karlos Alkaras je već u istoriji tenisa, najmlađi je broj 1 svih vremena, ali on hoće još više.

– Hoću da budem kao velika trojka, hoću da budem jedan od najboljih svih vremena – ističe 19-godišnji Španac poslije plasmana u četvrtfinale u Majamiju.

– Možda zvuči ludo, ali to me motiviše da uvijek pružim maksimum.

Već do kraja mastersa na Floridi pruža mu se šansa da ispiše još dva poglavlja teniske istorije sa svojim imenom. Pobijedio je u Indijan Velsu, sada je u četvrtfinalu u Majamiju. Sedmorica tenisera i četiri teniserke su uspjele da osvoji takozvani „sanšajn dabl“, oba ova velika turnira, u istoj godini.

Rekorder je Novak Đoković koji ne samo da je to četiri puta postigao, nego je uspio i tri puta zaredom. Ali sada Alkaras ima šansu da postigne nešto što niko nije.

Prvo, može da postane najmlađi kome je to pošlo za rukom, i to kao jedini tinejdžer svih vremena. Drugo, ima šansu da postane jedini u istoriji koji je to postigao bez izgubljenog seta. U Indijan Velsu je to uspio, sada mu ostaje da isto uradi u preostalim duelima u Majamiju.

Kada se pogledaju imena tenisera koji su osvojili „sanšajn dabl“, jasno je da je riječ o izuzetnom podvigu.

Teniseri: Džim Kurijer 1991, Majkl Čeng 1992, Pit Sampras 1994, Marselo Rios 1998, Andre Agasi 2001, Rodžer Federer 2005-06, 2017. i Novak Đoković 2011, 2014-16.

Teniseke: Štefi Graf 1994, 1996, Kim Klajsters 2005, Viktorija Azarenka 2016. i Iga Švjontek 2022.

Od svih njih samo Čeng nikada nije bio broj 1, a Rios nije osvojio gren slem trofej. Dakle, niko nikada nije osvojio Indijan Vels i Majami a da nije na spisku velikana po nekom drugom osnovu.

Naravno, čak i ako Alkaras uspije da ostvari ova dva podviga, to nije garancija da će njegova karijera u nastavku dostići neviđene razmjere. Na primer, najmlađi osvajač „sanšajn dabla“ je Čeng (imao je 20 godina i jedan mjesec), ali osim Rolan Garosa 1989, nije osvojio nijedan od najvećih trofeja. Amerikanac je najmlađi gren slem šampion svih vremena, ali preostala tri finala velike četvorke je kasnije izgubio.

Situacija sa drugim rekordom je malo drugačija. Najmanje setova su u istoj sezoni do sada izgubili Štefi (dva puta) i Novak – po jedan. Ako ih Karlitos nadmaši, taj podvig će imati veći značaj, jer govori o superiornosti, a ne o mladosti, odnosno prolaznom vremenu.

Špancu se nudi još jedna rijetka mogućnost, ali ne zavisi sve od njega. Jelena Ribakina je pobijedila u Indijan Velsu, već je u polufinalu Majamija i ako oboje sa Floride odu kao šampioni, postaće četvrti par koji je u istoj sezoni postigao „sanšajn dabl“.

Od sredine osamdesetih kada su ova dva turnira počela da se održavaju, tri para su to postigla – Sampras i Graf 1994, Federer i Klajsters 2005. i Đoković i Azarenka 2016.

Četvrtfinalni rival Alkarasa je Tejlor Fric, dok je Ribakina stigla do polufinala, gdje će se sastati sa Džesikom Pegulom.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button