EVROPAKOŠARKA

LJULJ JE HEROJ REALA „Stari lisac“ inicirao tuču i tako oteo Partizanu F4

Košarkaši Partizana poraženi su od Real Madrida posle pet utakmica plej-of serije Evrolige.

Kada pogledamo seriju Partizana i Real Madrida, definitivno će ostati upamćena kao jedna od kultnih i o njoj će se dugo pričati.

U prvoj utakmici smo gledali pravi košarkaški spektakl i Partizan je napravio brejk nakon trojke Kevina Pantera u poslednjim momentima utakmice.

Utakmica broj dva je bila utakmica koja je promenila sve… Partizan je blistao, Real bio bez Valtera Tavaresa i potpuno razbijen, a utakmica je prekinuta na 1:40 do kraja pri rezultatu 95:80 u korist Partizana.

Kevin Panter je Ljulju prvo “prodao” fintu poznatu kao “bič”, a španski plejmejker ga iz besa i nemoći udario u stomak i sve je eskaliralo kako nikako ne bi smelo.

Panter se okrenuo ka Ljulju sa stisnutom pesnicom, a potom su se uključili svi igrači Reala osim Rudija Fernandesa i nastala je opšta tuča koju je pesnicama započeo Gabrijel Dek.

Ono što je bilo najstrašnije je “supleks” kojim je Geršon Jabusele bacio Dantea Egzuma na pod. Supleks sa vrata, kako ga je uradio Jabusele, zabranjen je u MMA već se tamo radi sa stomaka pošto u ovom slučaju može da ima velike posledice.

Suspenzije su “pljuštale”, Jabusele je za ovaj potez dobio samo pet utakmica, a Kevin Panter dve, Lesor i Dek po jednu i to je manje-više bilo to.

Ipak, ovo je bila situacija koja je promenila sve. Partizan je u džepu imao vođstvo od 2-0, situaciju koju niko u istoriji Evrolige nije imao, jer se tada po prvi put videlo da gostujući tim pobedi u obe utakmice na početku plej-of serije.

– Ne, ne, mislim da su oni kontrolisali čitav narativ i priču, dolazila su neka izvinjenja, a nijednom nisam dobio dirketno izvinjenje od Jabuselea. Ali oni su takvi kakvi su. Pokazali su i kakvi su na terenu. Mi ćemo se fokusirati na ABA ligu. Svi koji igraju košarku i koji su videli snimak znaju da kazna nije bila dovoljna. Svi su bili šokirani kada su videli da je samo pet utakmica. Ne igramo MMA! Šta mogu da kažem, mislim da bih se osećao bolje da se barem izvinio, ali on je to radio kroz medije. Evroliga je to progutala – rekao je Dante Egzum.

Čovek koji je započeo sve ovo, Serhio Ljulj, prošao je bez kazne.

– I nema sankcije za igrača koji je započeo celu gužvu (Ljulj, prim.aut.). Ako mene pitate, biće to srećni brejk za Real – napisao je Kendrik Peri.

Iz nemoći je napravio nesportski faul, izazvao ogroman incident i onda u petom meču bio jedan od ključnih igrača.

– Ne želim da komentarišem katastrofu koju su drugi napravili. Neka razmisle kako će se oprati od onoga što se dogodilo. Očigledno je da košarka ne zaslužuje ove stvari, naročito ne košarka na ovom nivou – rekao je Mirotić, a preneo “RAC1”.

I tada je bilo naznaka da se ova situacija može dogoditi, ali niko nije imao hrabrosti da to kaže, iako je mnogima bilo u glavi.

Ova tuča je promenila sve.

Igrači Partizana su imali dva meča pred svojom publikom, ali su upisali dva poraza. Utakmicu broj tri su igrali bez Matijasa Lesora i bez Kevina Pantera, a četvrti meč Kevina Pantera da bi se povredio i Aleksa Avramović kome je slomljena šaka.

Real Madrid je uspeo da iskoristi sve svoje prednosti i reši te dve utakmice u svoju korist, što je značilo da im sledi meč u svom Vizink centru gde su u blagoj prednosti u odnosu na crno-bele.

Računali su navijači Partizana na Kevina Pantera, očekivali su dobru partiju svog kapitena, ali ona nije bila dovoljna za pobedu. Nije bilo dovoljno ni 18 poena prednosti početkom treće četvrtine…

Pogodili su domaći brojne teške šuteve, napravili veliku seriju 21:6 koja ih je vratila u život i unela im energiju zbog koje su i napravili najveći preokret u istoriji Evrolige.

Real Madrid je postao prvi tim u istoriji koji je posle 0-2 pobedio tri meča zaredom i otišao na Fajnal For.

Ipak, sve se nekako vraća na taj meč broj dva i tuču koja je izbila na kraju utakmice. Da se to nije dogodilo Real bi potpuno razbijen došao u Beograd i veliko je pitanje da li bi mogao da napravi ovo što je napravio.

Džanan Musa je na pitanje da li je Realu značila ta situacija rekao:

– Pa nama je dosta značilo. Ne znam za njih, ali nama je dosta značilo. Nije lako pobediti tamo u paklu sa trenerom kakav imaju. Panter je klasa od igrača i čestitao sam mu na svemu. Gledaoci su mogli da uživaju, verujem da smo podigli popularnost Evrolige – poručio je Musa.

Slično je rekao i kapiten Partizana, Kevin Panter:

– Definitivno se sve promenilo nakon one tuče. Ustaneš ujutru i samo želiš da svi budu zdravi. Real Madrid je iskusan tim i nismo uspeli da ih zaustavimo. To je to – rekao je vidno utučeni kapiten Partizana posle poraza u petom meču.

Posle svega, ostaće samo jedno pitanje “Šta bi bilo, da se tuča nije ni dogodila?”, ali odgovor na ovo pitanje nikada nećemo saznati.

– Postoji mnogo načina da se izgubi. Real Madrid je izabrao najružniji.U velikoj meri deklasirani od Partizana u meču koji ih je doveo do 0-2 i Fajnal-for pretvorio u utopiju, “beli” su pustili svu svoju frustraciju i završili sa tučom i žalosnim ishodim. Poraz sa 95:80 bio je manje bolan od one slike grupe nemoćnih igrača koji udaraju. Ljul je zapalio vatru teškim faulom nad Panterom, nebitnim na sredini terena, na 1.40 do kraja kad je njegov tim zaostajao 95:80 – stajalo je u tekstu Marke na kraju druge utakmice u seriji Partizana i Reala. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button