ATPTENIS

Niko kao Đoković: 311. sedmica na vrhu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković od danas je teniser sa naviše nedjelja provedenih na prvom mjestu ATP rang – liste! Započeo je istorijsku 311. sedmicu kao najbolji na svijetu i iza sebe ostavio dosadašnjeg rekordera Rodžera Federera.

Đoković je u svijet tenisa ušao kao četvorogodišnjak. Bio je izuzetan talenat, ali bez napornog rada, požrtvovanosti i njega i cijele porodice, ne bi bio gdje je danas. Iza njega su 82 titule, bezbroj fantastičnih mečeva i pobjeda, rekordi, a sada je zavladao prestižnom listom koja postoji od 1973. godine i na čijem je vrhu bilo samo 26 tenisera.

Nole je prvi put na prvo mjesto zakoračio 4. jula 2011. u godini kada je bio skoro nepobjediv (70 pobjeda – šest poraza) i kada je osvojio 10 titula. Tada je svijet počeo da ga gleda drugim očima, vidio je nekoga ko nije na velikoj sceni slučajno i ko će imati epizodnu ulogu u eri Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Sa njima je odigrao nezaboravne mečeve i više puta je iz duela izlazio kao pobjednik. Sa Nadalom ima skor 29:27, a sa Federerom 27:23. Može li da ih prestige po broju ATP titula i grend slem trofeja ostaje da vidimo. Nole je obaranjem rekorda po broju sedmica provedenih na prvom mjestu ATP rang – liste ostvario jedan od svojih ciljeva, a ne krije da je sljedeći da bude najbolji kada je riječ o grend slem trofejima. Sada ih ima 18, dva manje od Federera (ukupno 103 titule) i Nadala (86).

Igrači koji su proveli najviše sedmica na prvom mjestu ATP rang – liste:

  1. Novak Đoković 311
  2. Rodžer Federer 300
  3. Pit Sampras 286
  4. Ivan Lendl 270
  5. Džimi Konors 268
Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

3 Comments

  1. Povratni ping: Magic Mushrooms Blue
Back to top button