BICIKLIZAMGRAN FONDO WORLD SERIES

Potpisan ugovor: U septembru Svjetsko prvenstvo u Istočnom Sarajevu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i direktor Saveza za sport i rekreaciju iz Banjaluke Vladimir Kuvalja potpisali su danas ugovor o saradnji u organizaciji UCI Gran Fondo Svjetskog prvenstva u biciklizmu, koje će biti održano od 1. do 5. septembra u Istočnom Sarajevu.

biciklizam
FOTO: gradistocnosarajevo.net

Ovo neće biti jedino takmičenje, s obzirom da će osim Svjetskog amaterskog prvenstva na području Istočnog Sarajeva biti održana i kvalifikaciona trka za SP (UCI Gran Fondo World Series). Plan je da se održi od 7. do 9. maja, ali postoji mogućnost da se zbog pandemije virusa korona prolongira za nekoliko sedmica.

“Kada imate priliku da dobijete organizaciju jednog takvog događaja onda postajete mjesto koje će biti na mapi svih budućih dešavanja u oblasti biciklizma, od amaterskog do profesionalnog. Svjetsko prvenstvo će promovisati ovaj grad, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Ćosić i dodao da će tražiti podršku i ostalih institucija Republike Srpske i BiH.

Ćosić je naglasio da je dosta posla pred organizatorima, da Gradskoj upravi i opštinama u sastavu grada, preostaje malo vremena za organizaciju kako bi trka protekla kako treba i da bi u septembru ugostili između 4.000  i 5.000 učesnika.

Prema procjenama, blizu 10.000 ljudi u tom periodu posjetiće grad Istočno Sarajevo što je kako kaže gradonačelnik Ćosić prilika i za komercijalno poslovanje.

“Naša je procjena da će se između pet i osam miliona KM sliti u različite finasijske tokove u gradu Istočno Sarajevo”, rekao je Ćosić i dodao da će trke u maju i septembru znatno uticati da se i privredni, a naročito ugostiteljski kapaciteti oporave od posljedica epidemije virusa korona.

Prema njegovim riječima, grad Istočno Sarajevo ima ozbiljne turističke potencijale i razvijenu sportsku infrastrukturu i to je svakako jedan od razloga zašto će ugostiti nekoliko hiljada biciklista i članova timova.

“Morali smo da damo dvije opcije za domaćina Svjetskog prventva, jedna je bila Banjaluka a druga Istočno Sarajevo, ali kapaciteti smještaja koje imaju Istočno Sarajevo sa Olimpijskim centrom Jahorina su destinacija koja se pokazala kao bolja za ovakav događaj”, rekao je Kuvalja.

Gran Fondo
Nekoliko hiljada učesnika se očekuje na Svjetskom prvenstvu FOTO: UGFWS

Kuvalja je naglasio da je ovo svjetsko prvenstvo najmasovniji biciklistički događaj jer se na startu kvalifikacione trke očekuje između 1.000 i 2.000 takmičara zajedno sa pratnjom, a na SP oko 3.000 takmičara sa pratnjom.

“Moj cilj je bio da prikažem iz ugla takmičara šta treba ti biciklisti da vide i šta mi možemo da im pružimo, a ovaj deo planete može mnogo da pruži i presrećan sam kakvu smo stazu napravili. Verujem da će svi učesnici veoma zadovoljni”, rekao je Stević, sportski direktor i četvorostruki olimpijac.

Stević je rekao da na SP učestvuju takmičari iz više od 70 zemalja i da će ovaj sportski događaj Istočno Sarajevo postaviti na značajno mjesto na biciklističkoj mapi.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: NKSFB Dave Bolno
Back to top button