FORMULA

Ferstapen nadmudrio Hamiltona njegovim oružjem

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Francuske, sedmoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Mladi Holanđanin je na stazi „Pol Rikard“ upisao treću pobjedu ove sezone, a 13. u karijeri, sa tri sekunde prednosti u odnosu na Luisa Hamiltona u Mercedesu, koga je prestigao u pretposlednjem krugu. Treće mjesto zauzeo je drugi vozač Red Bula Serhio Perez, koji je bio šest sekundi dalje.

Ferstapen sada na čelu generalnog plasmana ima 131 bod, Hamilton je drugi sa 119, a Perez treći sa 84.

Od samog starta borba za trijumf na jugu Francuske svela se na dva imena, a praktično je riješena osvetom za ono što se desilo prije nekoliko sedmica na Velikoj nagradi Španije. Red Bul je iskopirao strategiju Mercedesa koja je Hamiltonu omogućila da slavi tada na „Katalunji“, isto kao i na „Hungaroringu“ prije dvije godine, pa je iznenađujuće pozvao Maksa na drugu zamjenu pneumatika. Mercedes je kao tada Red Bul zakasnio sa odgovorom, a Ferstapen je imao 20 krugova da sustigne sedmostrukog svjetskog šampiona, što je on i učinio u pretposljednjem krugu.

Prethodno je holandski automobilista ispustio vođstvo poslij starta jer je izašao sa staze, ali je Mercedes pogriješio prvo pozvavši Valterija Botasa na zamjenu pneumatika. Kada je Hamilton otišao u boks, krug poslije Ferstapena, vratio se iza njega i nije uspijevao da ga ugrozi dok vozač Red Bula nije pozvan po nove pneumatike. Uprkos izuzetno istrošenim pneumaticima Britanac se dobro držao u samom finišu, ali je Ferstapen jednostavno bio nezaustavljiv.

Isto kao Hamiltona, i Botasa je koštala Mercedesova strategija od jednog odlaska u boks, što je na savršen način iskoristio Perez pretekavši Finca pet krugova prije kraja. Drugi vozač Mercedesa morao je da se zadovolji četvrtim mjestom, sa oko 50 sekundi prednosti u odnosu na Landa Norisa u Meklarenu, a Britanca je slijedio njegov timski kolega Danijel Rikardo. Sedmi je bio vozač Alfa Taurija Pjer Gasli, ispred Fernanda Alonsa u bolidu Alpina, a osvajače bodova kompletirao je dvojac Aston Martina Sebastijan Fetel i Lens Strol.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: result HK
Back to top button