TENIS

Nadalov trener pohvalio Đokovića “Mentalitet kao Novakov rijetko se viđa u istoriji sporta”

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala, kaže da poraz od Novaka Đokovića u Parizu nije razlog zašto se španski teniser povukao sa Vimbldona i Olimpijskih igara.

U polufinalu Rolan Garosa, Đoković je pobijedio sa 3:6, 6:3, 7:6 (7-4), 6:2. Potom je i osvojio titulu trijumfom nad Stefanosom Cicipasom.

“Bio je to meč sličan onom koji su igrali u Rimu (pobjeda Nadala u tri seta). Sve je izjednačeno, a u takvim situacijama je ključno dobiti one najvažnije poene kojima ćete promijeniti stvari u svoju korist. Novak je bio bolji u takvim situacijama, recimo na 5:6 u trećem setu. Ipak, ključ je bio i u tome što mu je Rafa dozvolio da se vrati u meč na 5:0 u prvom setu. Iako je uzeo taj set, uvukla se sumnja kada je vidio koliko je Đoković digao nivo”, kaže Moja za RTVE i dodaje:

„Često govorimo o taktici, ali da bi se dobili takvi mečevi, moraš da budeš siguran u sve svoje udarce. Rafa je napravio previše neiznuđenih grešaka i nije bio na svom nivou kada je riječ o servisu i bekhendu. Novak je tu bio bolji, držao je loptu u Rafinoj bekhend strani, pa Rafi nije bilo lako da odatle pobjegne. Naučićemo mnogo iz tog meča“.

Potom je Moja pohvalio Đokovića, naročito na psihičkoj stabilnosti.

„Posjeduje impresivan mentalitet, odlučnost koja se rijetko viđala u istoriji sporta. Svi članovi Velike trojke tjerali su jedni druge da postanu bolji igrači“.

„Rafa je blizu tačke velikog mentalnog zamora“

Nadalov trener ističe da poraz od Đokovića nije imao uticaj na Rafinu odluku da ne učestvuje na Vimbldonu i na Olimpijskim igrama.

„Poraz nije uticao toliko, više je do toga što sada imamo nedjelju manje između Rolan Garosa i Vimbldona, kao i do cijelog konteksta u svjetlu pandemije. Na mentalnom planu, teško je biti u karantinu prije velikih mečeva, igrati pred malo gledalaca. To utiče na Rafu, on je čovek koji je povezan s ljudima, i palo bi mu teško da u Londonu bude u karantinu“, ističe Moja i dodaje:

„Đoković zna šta radi, napravio je odličan raspored. Sezona na šljaci bila je teška i fizički i mentalno, Rafa ju je završio iscrpljen. Pred njime je zasluženi odmor, karijera je maraton i podrazumijeva da se donesu neke teške odluke kao što je ova – razmišljamo dugoročno, cilj je da Rafa opet bude u punoj snazi. Prije dvije godine, Rafa je došao do tačke velikog mentalnog zamora – tada je bilo teško izaći iz toga, a sada je procijenio da je opet blizu te tačke. Ne smije sebi da dozvoli da ode na grend slem, a da nije na sto odsto – zbog svog imidža i zbog toga kakva je osoba“, dodao je.

(Sport klub)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button