FUDBAL

UEFA odbila zahtjev Nijemaca: Bez duginih boja protiv Mađarske

UEFA je odbila zahtjev gradskih vlasti Minhena da “Alijanc Arena” zasija u bojama duge tokom meča između Njemačke i Mađarske na Evropskom prvenstvu.

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter poslao je zahtjev čelnicima UEFA da ‘Alijanc Arena’ u srijedu zasija u bojama duge, u znak podrške LGBT populaciji, a zbog zakona koji je usvojen u Mađarskoj, a koji zabranjuje širenje materijala koji promoviše homoseksualnost među mlađima od 18 godina.

Ipak, Evropska kuća fudbala nije dala odobrenje.

„UEFA je dobila zahtjev da stadion u Minhenu bude osvijetljen duginim bojama na utakmici između Njemačke i Mađarske. U pismu gradonačelnika obrazlaže se da je ovaj zahtjev podnet zbog političke odluke koju je donio Parlament Mađarske. UEFA razumije da je namera da se pošalje poruka i podrži različitost i zbog toga predlaže da se ova akcija preduzme drugog datuma“, navodi se u saopštenju.

„UEFA je politički i vjerski neutralna organizacija. S obzirom na politički kontekst ovog konkretnog zahtjeva, jer se poruka odnosi na odluku Parlamenta Mađarske, UEFA mora da ga odbije. Predloženo je da se stadion osvijetli duginim bojama 28. juna ili nekog dana između 3. i 9. jula“.

Podsjećamo, UEFA je bila pokrenula istragu protiv Fudbalskog saveza Njemačke i kapitena reprezentacije ove zemlje zbog kapitenske trake u duginim bojama koju na ruci nosi Manuel Nojer. U međuvremenu je ona obustavljena.

Meč između Njemačke i Mađarske na programu je u srijedu od 21 čas.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button