FUDBAL

Zvezda i Partizan zajedno “Brzo i lako smo usaglasili stavove”

Rukovodstva dva najveća srpska fudbalska kluba Crvene zvezde i Partizana održali su  sastanak sa ciljem usaglašavanja stavova oko veoma bitnih tema za razvoj fudbala u Srbiji.

Sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba medjusobno da neguju.

– Brzo i lako smo usaglasili stavove i shodno tome zajedničke prijedloge prije održavanja skupštine Zajednice Superlige o kojima obaveštavamo javnost i sa kojima ćemo izaći zajednički na sjednicu Skupštine, piše u zajedničkom saopštenju.

1. Zahtevamo aktivnu komunikaciju FSS sa svim klubovima Superlige Srbije, a posebno sa naša dva kluba koji su nosilac klupskog, a samim tim i reprezentativnog fudbala kako bi izbjegli da se ponovi prošlonedeljni slučaj donošenja bitnih odluka u vezi nacionalne lige bez ikakve prethodne komunikacije sa klubovima. Takodje neophodno je da se razdvoje Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, kao i da se sastanci Superlige održavaju najmanje jednom mjesečno kako bi svi klubovi imali priliku da učestvuju u procesu odlučivanja i rade u najboljem interesu elitnog takmičenja srpskog fudbala. Svi predstavnici klubova treba da budu u Izvršnom odboru obje zajednice. Takodje predsjednici naša dva najveća kluba moraju imati mjesto u svim najvišim organima FSS.

2. Podržavamo izbore na svim nivoima u okviru Fudbalskog saveza Srbije.

3. Cijenimo i pohvaljujemo poboljšanje ugovora za TV prava na €24 miliona za period od tri godine. Neophodno je definisati kriterijum za raspored TV prava po uzoru na najbolju evropsku praksu.

4. Smatramo da je neophodna Izmjena aktuelnog statuta FSS, odnosno ponovno usvajanje statuta koji je bio na vaznosti do 2016. godine, a koji je uskladjen sa važećim preporukama i stavovima UEFA.

5.Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od 3% kojom se izmedju ostalog krši pravilo o zabrani učešća treće strane prilikom transfera.

6. FSS treba da konsultuje naša dva najveća kluba oko svih bitnih strateških pitanja.

7. Pravilo o četiri stranca ne treba ograničavati brojem stranih igrača u protokolu već isključivo na terenu.

8. Finalni meč Kupa Srbije usljed značaja takmičenja igrati uvijek u Beogradu kao glavnom gradu prema uobičajenoj evropskoj praksi.

9. Predlažemo da od sezone 2022/23 Supeliga broji 12 klubova. Liga bi poslije odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 10 kola.

Duboko vjerujemo da su naši zahtjevi u interesu srpskog fudbala te očekujemo hitnu realizaciju istih od strane FSS i Zajednice Superlige.

(Srpskainfo)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button