FUDBAL

Danas rasplet grupa E i F na Evru: Šest ekipa u borbi za osminu finala

Utakmicama grupe E između Slovačke i Španije, odnosno Švedske i Poljske, te susretima grupe F u kojima se sastaju Njemačka – Mađarska i Portugal – Francuska, bit će kompletirano 3. kolo grupne faze na Evropskom prvenstvu u fudbalu, nakon kojeg ćemo dobiti sve putnike u osminu finala.

Grupa E

18:00 Slovačka – Španija (Stadion La Kartuha, Sevilja)

Mnogo je kombinacija uoči posljednjeg kola grupe E i teško je predvidjeti šta bi se moglo desiti, jer Švedska je već prošla dalje, a za osminu finala boriće se još tri selekcije.

Španija će sigurno proći ako pobijedi Slovačku, a također će izboriti osminu finala ako izvuku remi i ako Poljska ne pobijedi Švedsku.

S druge strane, Slovačkoj treba bod da bi bila sigurna da će proći, a Slovaci bi osvojili prvo mjesto ako pobijede Španiju, a Švedska ne savlada Poljake.

18:00 Švedska – Poljska (Gazprom Arena, Sankt Peterburg)

Švedska je već osigurala prolazak dalje i osvojiće prvo mjesto ako pobijedi Poljsku, ali šanse za prolazak imaju i Poljaci koje eventualna pobjeda sigurno vodi dalje.

Ako Švedska izgubi, a u drugoj utakmici između Slovačke i Španije bude neriješeno, tri reprezentacije (Švedska, Slovačka i Poljska) imat će po četiri boda i o plasmanu će odlučivati mini-tabela kreirana na osnovu njihovih međusobnih duela.

Takođe, ukoliko Švedska izgubi u ovom duelu, grupu će završiti kao trećeplasirana.

Grupa F

21:00 Njemačka – Mađarska (Alijanc Arena, Minhen)

Slično kao i u grupi E, rasplet grupe F biće veoma uzbudljiv i samo je Francuska sigurna u osmini finala.

Njemačka će proći ako izbjegne poraz od Mađara, a završiće prva ako pobijede, a Francuska ne savlada Portugal. Njemačka bi mogla završiti i na trećem mjestu ako izvuku neriješeno s Mađarskom, a Francuska izgubi ili ako izgube i Njemačka i Portugal.

Mađarska će sigurno proći ako pobijedi Nijemce, a ako slave u duelu protiv Elfa, a Francuska izgubi od Portugala, drugo mjesto biće odlučeno na osnovu ukupne gol-razlike. Mađarska bi završila na trećem mjestu ako pobijedi Njemačku, a u drugoj utakmici između Portugala i Francuske bude neriješeno.

21:00 Portugal – Francuska (Puškaš Arena, Budimpešta)

Francuska je već osigurala prolazak dalje i završit će prva ako pobijedi Portugal ili ako remizira, a Njemačka ne pobijedi Mađarsku.

Za Portugal je računica veoma jasna. Proći će u osminu finala ako izbjegnu poraz, a završit će prvi ako pobijede, a Njemačka ne savlada Mađarsku. Portugal bi mogao čak završiti i kao četvrti ako izgubi, a Njemačka takođe bude poražena od Mađarske.

klix.ba

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button