FUDBAL

Od benzinske pumpe do heroja u pobjedi Njemačke protiv Portugala

Jedini igrač u reprezentaciji Njemačke koji nikada nije igrao u Bundesligi i koji nije ponikao u nekoj od čuvenih njemačkih škola fudbala neko je o kome priča fudbalska Evropa.

Robin Gosens imao je drugačiji put ka vrhu od svih njemačkih reprezentativaca. Sa 18 godina se našao u situaciji u kojoj se nađu brojni igrači koji nisu prve fudbalske korake napravili u nekom velikom klubu.

U tim godinama igrao je u nekoliko nižerazrednih klubova, radio je jedno vrijeme i na benzinskoj pumpi i pokušao je da se pridruži policiji. Odbili su ga na policijskoj akademiji, jer mu noge nisu iste dužine.

Sve se promijenilo kada su mu u Viteseu pružili šansu. Nije se proslavio u Erediviziji, ali je na najbolji način iskoristio pozajmicu u Dordrehtu i to mu je donelo transfer u Herakles 2015. godine.

Dvije godine kasnije bio je igrač Atalante, onakav kakvog je želeo Đan Pijero Gasperini.

„Ako igrate za Gasperinija, to znači da trčite i da se borite. Naravno, morate da budete i dobar fudbaler, ali nećete biti u timu ako svakog momenta ne dajete 100 odsto“, pisao je za Gardijan Markus Kristenson.

A, Gosens je trčao, borio se i davao 100 odsto sebe u svakom meču i to mu je donijelo prvi poziv za reprezentaciju u avgustu prošle godine. Odluka Joahima Leva da isproba 3-4-3 sistem dala je šansu Gosensu da se nađe na spisku za Evro. Ako nije briljirao protiv Francuske, u duelu sa Portugalom je bio apsolutni heroj.

I vjerovatno mu je zbog toga posebno drago.

U svojoj autobiografiji „Snovi su vrijedni truda“ Gosens je opisao jednu situaciji sa meča Atalanta – Juventus:

„Poslije meča sa Juventusom poželio sam da ispunim svoj san i dobijem dres Kristijana Ronalda. Na kraju utakmice sam mu prišao i pitao sam da li mogu da dobijem njegov dres. Nije me ni pogledao, samo je rekao ‘Ne!’. Bio sam potpuno posramljen i osjećao sam se beskrajno sitno. Znate onaj momenat kada vam se desi nešto neprijatno pa se osvrćete oko sebe da provjerite da li je neko vidio? To sam radio i ja u pokušaju da sakrijem šta se dogodilo“.

Poslije sjajne partije protiv Ronalda i družine na Evru, Gosens nije ni pomislio da traži dres.

„Nisam mu tražio dres, samo sam želio da uživam u pobjedi“, rekao je Gosens.

Sport klub

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: 토렌트 사이트
Back to top button