ATLETIKA

Meklaflin oborila svјetski rekord na 400 m s preponama

Na spektakularan način okončan je američki trajal u atletici u Judžinu, koji je bio izborni za Olimpijske igre u Tokiju (23. jul – 8. avgust). Sidni Meklaflin oborila je svjetski rekord na 400 metara prepone.

Sjajna 21 – godišnjakinja štopericu je zaustavila na 51,90 i prva je u istoriji koja je išla ispod granice od 52 sekunde. Do sada je najbolji planetarni rezultat bio u vlasništvu njene sunarodnice Dalile Muhamed, koje je na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2019. godine išla 52,16.

 „Mnoge stvari ne možete da vidite da dolaze, ali ovakav rezultat je dio procesa. Rad sa mojim novim trenerom Bobijem Kersijem očigledno da je bio ispravan. Ne mogu da tražim ništa više od onoga što sam uradila. Nadam se da ću u Tokiju imati snage ovo da ponovim“, izjavila je Meklaflin.

Doskorašnja svjetska rekorderka Dalila Muhamed do cilja je došla za sjajnih 52,42 i takođe izborila mjesto u timu za Olimpijske igre u Tokiju.

Vrijedi istaći i fenomenalno ostvarenje Juvona Harisona. Postao je prvi Amerikanac još od 1912. godine koji se na Igre kvalifikovao u skoku udalj i skoku uvis. U dalju je slavio sa 8,47 m ostavivši iza sebe Markiza Dendija (8,38) i Stefina Mekkartera (8,26).

Takmičenje u Judžinu tokom posljednjeg dana je kasnilo četiri sata. Razlog je bila odluka organizatora da pomjeri start zbog tropskih vrućina. Temperatura je bila blizu 40 stepeni.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: make money on apps
Back to top button