ATLETIKAOSTALI SPORTOVI

Pistorijus izašao iz zatvora; Žrtvina majka: “MI SLUŽIMO DOŽIVOTNU”

Bivši paraolimpijac Oskar Pistorijus pušten je iz zatvora na uslovnu slobodu posle 11 godina.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku Revu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, a da ju je Pistorijus ubio u besu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. On je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Kada je objavljeno njegovo privremeno puštanje na slobodu, majka žrtve Džun Stenkamp je izjavila da i dalje ne veruje u “Oskarovu verziju” i dodala da je uverena da se on “nije rehabilitovao” u zatvoru.

Kao deo njegovog uslovnog otpusta do kraja kazne 2029. godine, Oskar Pistorijus mora da se podvrgne terapiji o upravljanju besom i nasilju nad ženama.

Žrtvina majka očajna

Oslobađanje Pistorijusa je, očekivano, pogodilo žrtvinu porodicu.

Revina majka Džun je u zvaničnom saopštenju istakla da je porodica Stenkamp “uvek znala da je uslovna sloboda deo legalnog sistema Južne Afrike”, ali i da su uvek pričali da “zakon mora da se promeni”.

Gospođa Stenkamp je pozdravila gore pomenute uslove pod kojima je Pistorijus oslobođen, istakavši da je ta odluka potvrdila njenu veru u južnoafrički pravosudni sistem.

Međutim, žrtvina majka je postavila i pitanje pravde.

“Da li je Reva dobila pravdu? Da li je Oskar odslužio dovoljno vremena? Nikad neće biti pravde kad se tvoja voljena osoba nikad ne može vratiti i nema tog zatvorskog vremena koje može vratiti Revu. Mi, koji smo ostali, mi služimo doživotnu kaznu”, rekao je Džun Stenkamp.

“Moja jedina želja je da živim u miru u svojim poslednjim godinama i fokusiram se na Fondaciju Reve Rebeke Stenkamp i nastavim Revino nasleđe”, dodala je ona.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button