ATLETIKA

Preminula Vera Nikolić – jedina srpska svjetska rekorderka

Vera Nikolić Ćasić, legendarna srpska atletičarka, preminula je u 72. godini. Rođena je 23. septembra 1948. u selu Grabovica kraj Despotovca u porodici kovača Mike Nikolića.

Kao devojčica je trčala kroseve, a na jednom od njih, zapazio ju je atletiski entuzijasta Aleksandar Petrović. Godinu dana je bilo dovoljno da Verin talenat dođe do izražaja.

Sa 16 godina je postala reprezentativka bivše Jugoslavije, a potom i prvakinja Balkana.

Na Evropskom prvenstvu je debitovala sa nepunih 18 godina, u septembru 1966. u Budimpešti. U trci na 800 metara osvojila je zlato, rezultatom 2:02,8, pobijedivši ispred favorizovane Žuže Sabo.

To je bila prva zlatna medalja za SFRJ na atletskim evropskim šampionatima, zbog nje su je prozvali “Zlatna Vera”, a iste godine ju je list “Sport” proglasio za sportistu godine.

Samo godinu dana kasnije, Vera ostvaruje najveći rezultat u karijeri. Na londonskom stadionu “Kristal Palas”, postavila je svjetski rekord svojoj disciplini, u vremenu 2:02,2.

Dok su fotoreporteri jurili oduševljenu Nikolićevu, trener Petrović je mirno konstatovao:

“Već godinu dana na svakoj trci očekivao sam da Vera obori svetski rekord. Znao sam da je spremna. Samo joj je trebalo hrabrosti da krene u pravi okršaj. Danas sam joj ponovo rekao – ako protrči prvi krug ispod minuta – uspeće. Tako se i dogodilo.”

Londonska štampa nije krila oduševljenje atletskim “čudom od djeteta” iz Ćuprije.

“Dejli Telegraf” je raspjevano zaključio: “Pobjednik je bila jugoslovenska djevojka očiju boje lešnika. Vera Nikolić, koja je već evropska prvakinja, a sada drži i svjetski rekord. Nikolićeva je pokazala kako je sve to lako, plešući u oduševljenju na stazi dva minuta poslije svoje epske trke”.”

Vera je nakon te trke najavila novo pomjeranje granica.

“Srećna sam zbog uspeha, ali istovremeno shvatam da je to sada jedna velika obaveza. Ipak, čini mi se da je ovo što se juče dogodilo tek pravi početak. Želim da probijem barijeru od dva minuta na stazi od 800 metara. Kada će se to dogoditi? Možda u sepetembru na Balkanijadi, možda u Meksiku, to je teško reći.”

Nažalost, pritisak javnosti bio je prejako breme na leđima mlade Vere, koja u tom Meksiku, na Olimpijskim igrama, nije ispunila očekivanja da će se maltene prošetati do zlatne medalje. Nikolićeva je u polufinalnoj trci odustala poslije 300 metara.

Ipak, njen svjetski rekord iz Londona odolijevao je još čitave tri godine.

Vera Nikolić je na zalasku karijere uspjela da istrči 800 metara ispod dva minuta. Bilo je to na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Atletiku je napustila dvije godine kasnije.

Nikolićeva se 1976. udala za Paju Ćasića, sa kojim je imala ćerku Jelenu i dva sina – Milana i Dejana.

Veru Nikolić je bila veliki prijatelj Banjaluke i više puta je bila promoter polumaratona i trka u gradu na Vrbasu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button