GRAND SLAMTENIS

Novak: Neka drugi govore o tome ko je najveći

Novak Đoković će u srijedu igrati u svom 12. četvrtfinalu na Vimbldonu.

Najbolji svjetski teniser je poslije pobjede nad Kristijanom Garinom u razgovoru sa srpskim novinarima rekao da je veoma zadovoljan igrom u dosadašnjem toku turnira.

Novak je uz dvije posljednje pobjede na turniru sada statistički uspješniji u procentu pobjeda na travi, nego na betonu, što kaže da može samo da ga raduje.

– Naravno da mi godi da čujem sve te statističke podatke koji mi idu u korist i koji me čine zahvalnim što sam uspeo da dostignem takva dostignuća. S druge strane, to je nešto što me motiviše da idem dalje, ali se nekako trudim da uravnotežim stvari i da sva pažnja bude usmerena na ono što mi je bitno, a to je naredni dan, naredni protivnik, priprema za to. Dosadan sam i sebi koliko puta sam to ponovio, ali to je jednostavno neophodno za mene da bih očuvao taj svoj mir, usredsređenost i da bih dao sve od sebe, na terenu, kako bih pobedio u tom narednom meču. Deo debate i spekulacije ko je najveći istorijski ovako ili onako, da li na ovom turniru ili uopšte, to ostavljam drugima. Opet, rezultati govore za sebe, ja ću se usredsrediti na to – kaže Đoković.

Taj procenat pobjeda na travi je takav i zbog toga što je na njoj igrao manje, ali to ipak govori koliko je univerzalan na svim podlogama.

– Činjenica da imam bolji procenat uspešnosti na travi nego na betonu, to je sigurno zbog toga što se mnogo manje igra na travi. Dugi niz godina sam igrao samo Vimbldon, možda čak i ne te turnire koji su uvodni, kao što je slučaj ove godine, a imao sam dosta uspešnu vimbldonsku karijeru do sada, tako da se nadam da će se to nastaviti. Nemam ništa da taj procenat ostane takav kakav jeste, do narednog US Opena – nasmejao se Novak.

Marton Fučovič je naredni rival. Naravno da ga Novak shvata ozbiljno i da će se maksimalno pripremiti za naredni izazov.

– Što se tiče narednog protivnika, znamo se dobro, trenirali smo često, ali jedan protiv drugog nismo igrali nekoliko godina. Možda samo igrali još jedan duel posle tog na US Openu, mada se ja ne sećam, znam samo to da je to na US Openu bio težak dan, bilo je sparno, toplo, stvarno teški uslovi i izvojevana pobeda u četiri seta, ali onako, dosta naporno. Bilo je to prvo ili drugo kolo pre tri ili četiri godine. Nikada nismo igrali na travi, on se očigledno izuzetno dobro oseća na njoj pobedio je evo i Rubljova, petog nosioca, u pet setova. Impresivna igra. Video sam to kad sam sišao sa terena. Znam šta mi je činiti, samouveren sam, dobro igram, odlično se osećam, energetski se nisam mnogo istrošio, što je bitno za ovu drugu nedelju, kako se turnir približava kraju. Pa ćemo da pričamo, hvala Bogu, posle tog nadam se uspešnog četvrtfinalnog duela o narednom protivniku. Ne bih nikakva predviđanja da dajem.

Kada je riječ o teniseru iz Mađarske, već ima jasnu vizuju kako bi trebalo da igra, ali dan pred meč će detaljno analizirati vrline i mane protivnika.

Novak je rekao i da je imao dovoljno testova na turniru da bi komotno mogao da igra u završnici.

– Mislim da mi ne manjka zvaničnih mečeva, ako računamo i one koje sam odigrao u Parizu – jeste druga podloga, ali meč je meč. Tu sam se dosta i istrošio, tako da mi kraći mečevi gode, da dobijam u tri seta. Iza mene je dosta dana na travi, četiri meča ovde, dubl na Majorki – privikao sam se na podlogu, nema više značajnijeg adaptiranja. Sada se sve vrti oko toga ko je protivnik, pa se prilagođavaš taktički njegovoj igri. Marton je solidan sa osnovne linije, ima ravne udarce i sa bekhend i sa forhend strane, dobro riternira. Vrlo je čvrst. Nema mnogo slabosti – možda nema velika oružja, ali je čvrst u svim udarcima, solidan i servis, dobro se kreće. I sa forhend i sa bekhend strane jednako je dobar, kompletan igrač. Analiziraću sa svojim timom, nadam se da ćemo se dobro spremiti – zaključio je Đoković.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

3 Comments

  1. Povratni ping: try these out
  2. Povratni ping: zweefparasol 300x300
Back to top button