FUDBALNEKATEGORISANO

Kjelini: Ostao nam je još jedan centimetar

Ostao nam je još jedan centimetar, kaže Đorđo Kjelini pred finale Evropskog prvenstva u kome Italija na Vembliju u nedjelju igra protiv Engleske.

Možda je plasman Italije u finale za neke bio iznenađenje, ali Đorđo Kjelini je još pre prve utakmice rekao svojim prijateljima da očekuju zanimljivo leto.

– Ovaj turnir je bio emotivno veoma iscrpljujući. Od prvog meča sa Turskom do sada. Ali, mogu da vam pokažem neke poruke koje sam slao prijateljima još pre početka turnira. Rekao sam im da imam osjećaj da nas čeka ljeto puno emocija, uživanja, magičnih noći i velikih avantura. Znao sam, osjetimo povezanost, lakoću i znamo šta ovaj tim može – rekao je pred veliko finale Kjelini za sajt UEFA.

Finale je nešto što sanjamo i jurimo godinama, san koji nam je trener usadio u srca i glave.

– Kada nam je prije tri godine rekao da želi da osvojimo Evro mislili smo da je lud. A on je za ove tri godine napravio tim koji je na ivici da taj san ostvari. Poslije svakog meča nam je govorio „centimetar po centimetar“ i sada nam je ostao još samo jedan da stignemo tamo gdјe smo krenuli – nastavio je iskusni defanzivac.

Što se tiče saradnje sa Leonardom Bonućijem, Kjelini je istakao da njih dvojica toliko dugo igraju zajedno, ali da to nije ono što je važno, da je jedino bitno da tim pobијedi.

– Ovaj tim ne funkcioniše samo zahvaljujući Đorđu i Leu ili bilo kom drugom pojedincu. Radi se o tome da je cијela ekipa, na svakoj poziciji, odigrala odličan turnir. To je jedino važno. Ovakav turnir ne možete da osvojite drugačije – rekao je Kjelini.

Rival Italiji u finalu biće Engleska.

– Biće teško, izuzetno teško. Uvijek mi se veoma dopadao Hari Kejn. Sjećam se jednog od njegovih prvih mečeva za Englesku, igrali smo protiv njih u Torinu. Već tada je na mene ostavio impresivan utisak. Imao sam sreće da igram protiv njega i na klupskom nivou. Zna kako da igra u dubinu, kako da pasom zaobiđe odbranu i doda loptu saigraču. Postiže golove i glavom i sa velike udaljenosti. Engleska ipak nije samo Hari Kejn, na oba krila imaju sjajne igrače, sve njihove izmjene mogle bi da budu u startnih 11 i opet da osvoje turnir. Igrači poput Griliša, Sanča, Rašforda, Kalverta-Luina, Fodena su na klupi, a svi znamo da su vrhunski fudbaleri, uključujući tu i kapitena Liverpula Hendersona. Mislim da ni mi ni oni nećemo biti uplašeni i znam da ćemo pokazati poštovanje jedni drugima – rekao je Kjelini.

U nedjelju će Kjelini odigrati 112. meč u dresu reprezentacije. Ima punih 36 godina i ovo mu je možda i posljednja prilika da sa reprezentacijom osvoji Evropsko prvenstvo.

– Nije važno koliko imate godina, sve ima svoje prednosti. Pobjeda je uzbudljiva i kada imate 36 i kada imate 21 godinu. Možda je sa 36 osjećaš intenzivnije jer znaš i svjestan si koliko je napornog rada stalo u sve to. Vjerujem da sam svojim iskustvom doprinio na pravi način, unio sam i sve emocije koje nosim nakon 15 godina profesionalnog igranja. Na različit način shvataš stvari sa 20, 25 ili 30 godina. U mojim godinama na najbolji način razumijem šta ovaj šampionat znači za nas – zaključio je Kjelini.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button