FORMULA

F1 spremna da uvaži Hamiltonov izvještaj o rasnoj nejednakosti

Čelnici Formule 1 spremni su da ulože dodatni napor, kako bi poboljšali položaj crnaca u tom sportu, pošto je objavljen dugo očekivani izvještaj Hamiltonove komisije.

Izvešaj, podstaknut sedmostrukim svjetskim prvakom F1 Luisom Hamiltonom, proizvod je desetomjesečnog istraživanja o tome zašto su crnci nedovoljno zastupljeni u industriji automobulskog sporta u Velikoj Britaniji.

Pod vođstvom Kraljevske inženjerske akademije, rad je bio usmjeren na pokušaje da se dobiju odgovori zašto je samo jedan procenat crnaca zaposlenih u F1.

I dok neki odgovori uključuju šira društvena pitanja, kao što su manja očekivanja akademskih sposobnosti učenika crnaca koji dovode do nižih unosa na STEM predmete, plus prakse upravljanja ponašanjem koje nesrazmerno utiču na studente, pojavili su se i drugi faktori koji su direktno povezani sa praksom timova u moto-sportu.

To uključuje praksa zapošljavanja prema kojoj se favorizuju studenti sa par odabranih visoko rangiranih univerziteta, plus tu je i geografski momenat, zahvaljujući kojem su studenti iz ruralnih sredina, u kakvima živi većina crnačkih zajednica, diskriminisani.

Prvi čovjek Formule 1 Stefano Domenikali rekao je da će podržati raznolikost u tom sportu.

– Hamiltonova komisija je podnijela sveobuhvatni izvještaj koji pokazuje strast koju Luis gaji prema ovom važnom pitanju. Naći ćemo vremena da čitamo i razmislimo o rezultatima ovih istraživanja, ali odmah mogu da kažem da se slažem da treba podržati raznolikost u sportu. Preduzeli smo sve mjere za rješavanje ovog problema i najavićemo još akcija u narednim danima. Želimo sport koji predstavlja našu izuzetno raznoliku bazu navijača i zato svi vrijedno radimo na tome.

Sam Hamilton rekao je da će lično biti uključen u rješavanje problema.

– Zaista se nadam da možemo zajedno postići napredak. Već smo imali puno pozitivnih povratnih informacija od ključnih aktera, što je nevjerovatno vidjeti. Istraživanje je završeno, a sada treba da radimo na rješevanju datih problema u budućnosti – zaključio je Hamilton.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: hawaiian magic mushrooms
Back to top button