FUDBALREGION

PRIČA DANA: Šta je bilo sa dresovima reprezentacije Jugoslavije?

Na društvenim mrežama možete pročitati i naći svašta. Najzanimljiviju priču dana donijele su nam kolege sa Facebook stranice Opsajd. Izdvojite koji minut i uživajte, nećete se pokajati, prenosimo je u cijelosti.

“Kada su reprezentaciju raspadnute SFRJ vratili sa Evropskog prvenstva u Švedskoj 1992. neposredno pred sam početak istog, dugogodišnji tehnički sponzor reprezentacije, nemački gigant adidas, ostao je sa ozbiljnim višcima robe proizvedene i brendirane namenski za Fudbalski savez Jugoslavije.

Kako se oprema namenjena FSJ proizvodila u adidasovoj fabrici u irskom gradu Korku, Irci su problem opreme koju, zbog sankcija, niti je imao ko da preuzme, niti je iko želeo da kupi, podelili lokalnim školama i amaterskim fudbalskim klubovima.

Kasl Seltik, klub koji igra samo u Ujedinjenoj crkvenoj ligi, nastupao je u replikama dresova Plavih, sa sve avnojevskim grbom, tokom 1992. i 1993, a mlađe kategorije amaterskog fudbalskog kluba Lids iz severnog predgrađa Korka slavile su i osvajanje trofeja u nesuđenoj poslednjoj opštejugoslovenskoj garnituri.

U dresovima koji su nekako i stigli do nas, SR Jugoslavija se, nakon ukidanja sportskih sankcija, vratila na veliku scenu, zamenivši državni grb na opremi amblemom FSJ.

U toj opremi, suprotstavili smo se Brazilu 1994, te igrali povremeno sve do 6. oktobra 1996, kada smo u Toftiru na Farskim Ostrvima slavili pobedu od 8:1 u novoj garnituri, najlepšoj koju je ijedna Jugoslavija ikada nosila.

I dan-danas, u Korku i okolini, na zidovima stoje slike lokalnih amaterskih fudbalera, koji poziraju u dresovima zemlje koje nema.”

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button