FUDBAL

Srbija i Hrvatska u finalu? To bi bilo odlično

Tvorac modernog Dinama iz Zagreba, kontroverzni Zdravko Mamić, prokomentarisao je za „Mondo“ nevjerovatan uspjeh koji su Srbija i njegova Hrvatska ostvarili u kvlifikacijama za Mundijal u Kataru.

Hrvati su na svom terenu uz dosta sreće savladali Rusiju i izborili direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok je Srbija srušila moćni Portugal i puput komišija zauzela prvo mjesto u grupi.

– Baš jutros kada sam se probudio pomislio sam kako sam dobar prognozer. Uvijek su me u poslednjih 10-15 godina pitali kako to Hrvati tako postižu uspjehe, a Srbi to ne mogu. Uvijek sam objašnjavao da to nije nikakva mudrolija, nego da su Hrvati izgradili kult reprezentacije. Uvijek su ujedinjeni oko reprezentacije. Vidite kad igra Hrvatska, ujedini se čitava dijaspora i navijači iz čitavog svijeta, mediji, igrači, svi su u tome. I onda kad je došao Piksi u Srbiju, razgovarao sam s vašim kolegama, jer sam znao srpske probleme. A to su menadžeri koji kroje ekipu, guraju igrače svoje, da se ne gleda u zajedništvo… – kaže Mamić i dodaje:

– Rekao sam: “Vidjećete sad kad dođe jedan ozbiljan čovjek”. Jer ja Piksija ne poznajem, samo po viđenju, znam ga jer sam bio njegov navijač. Ali sam pretpostavio da ima harizmu koju je imao kao igrač i poslije kao trener, da neće dozvoliti da se kompromituje. Rekao sam ako mu date mira da će vas Piksi proslaviti. I toliko sam sinoć bio silno ponosan da je moja prognoza bila tačna i da je Piksi uspio.

On ističe da Srbija ima sjajne igrače i da je odigrala odliču utakmicu protv Portugala.

– Jednostavno, Srbija je uvijek bila pojedinačno odlična, čudesne igrače ima. Uvijek sam govorio da Srbija ima isto ili još bolje igrače, jer ste duplo veći od Hrvatske, imate veće tržište, u menadžerskom obimu ste jači od nas i ima mnogo više srpskih igrača po Evropi. Treba vam samo jedan ozbiljan čovjek i to se pokazalo protiv Portugala. Zajedništvo, atmosfera i onda te i Bog nagradi na kraju – rekao je Mamić.

Ne bi volio da Hrvatska naleti na Srbiju u Kataru. Želi susret samo pod jednim uslovom.

– Moj stav je uvek isti – dok se mentalitet ljudi na ovim prostorima ne promijeni, i dok na utakmice Dinama, Partizana, Zvezde, Hajduka ne gledamo kao na sportski događaj, dotle ne želim da igramo protiv srpskih klubova ili protiv Srbije. Ne želim da bude učesnik “niskih strasti”, meni je ljepše da navijam za Hrvatsku, a onda poslije toga da navijam za Srbiju. To je tako, šta ću ja sad “paliti” sa “dajte mi Srbe”, “dajte da im mi pokažemo”… To je za primitivce. Ovako je lepo i atraktivno za priču i da se piše o tome, ali ja ne mogu tako da mislim o ljudima koje poštujem i volim. Ipak, želim da se mi sretnemo u finalu Svjetskog prvenstva! Ili što dalje, bez demagogije. Ako već moramo da se sretnemo, onda nek bude pri kraju. Puno sreće i sve čestitke Piksiju, reprezentaciji i cjeloj Srbiji – poručio je Zdravko Mamić.

Tadić, Vlahović, SMS…

Otkrio je i koji igrači iz Srbije mu se najviše dopadaju.

– Vlahović je spektakularan igrač! Milinković-Savić takođe, ne treba to ja da pričam, to su igrači koji su najtraženiji na svijetu. Meni se naročito sviđa Tadić. Volim da gledam Tadića u dresu Ajaksa, on je u sve njihove uspjehe ugradio možda i najviše. Srbija nikad nije imala problem igrača, već problem ličnosti koja je mogla da se odupre spoljnim pritiscima. To je Piksi donio i dok je tu Piksi ili tako neko ko to može, Srbija će igrati svako Evropsko i Svjetsko prvenstvo – zaključio je Mamić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

4 Comments

  1. Povratni ping: mushrooms calories 100g
  2. Povratni ping: brians club
  3. Povratni ping: Click Webpage
Back to top button