ATPTENIS

Boris Beker – od teniske superzvijezde do zatvorenika

Tri puta je osvojio Vimbldon, bio je prvi teniser svijeta i živio je u lusuzu.

Nekadašnja njemačka superzvijezda, svojevremeno i trener Novak Đokovića, Boris Beker se sada navikava na relativnu mizeriju života u zatvoru.

Beker, 54, se ipak ne žali i dobro se privikava, rekao je njegov dugogodišnji advokat, Kristijan-Oliver Mozer u petak za televiziju RTL.

– Ne buni se i ne kuka. Naravno da mu nije lijepo, ali prihvata realnost.

Poriče da se Beker žalio na hranu u zatvoru ili da je čak pritisnuo taster za hitne slučajeve, su neistinite, rekao je advokat.

– To je izmišljeno.

 Glasine da je 54-godišnjak prebačen u posebno, komfornije krilo zatvora Vandsvort u južnom Londonu, ispostavilo se, nisu tačne. Vandsvort je kaznena ustanova maksimalne bezbjednosti, u javnosti poznata po pretrpanosti i lošim uslovima.

Mozer je naglasio da je od Bekera dobio odobrenje za intervju, kao i direktnu informaciju. Beker je krajem aprila osuđen na dvije i po godine zatvora jer je prije nego što je proglasio bankrot, ogroman novac pokušao da sakrije od poreznika i poverilaca.

Pritom, već jednom je, prije 20 godina, bio osuđen za utaju poreza, ali sud u Minhenu mu je izrekao kaznu i uslovno na dvije godine zatvora. Beker je 1985. postao prvi Nijemac i ujedno, sa nepunih 18 godina, najmlađi osvajač Vimbldona i bilo kog Gren-slema.

Titulu je odbranio naredne godine, a do kraja karijere 1999, je osvojio i dva Slema u Australiji i jedan i SAD. Često se, međutim, nije dobro snalazio u slavi i bogatstvu.

Po penzionisanju, ulagao je u brend teniske opreme, komentarisao je tenis za BBC, a od kraja 2013. do kraja 2016. sarađivao je sa Đokovićem. U tom periodu, srpski teniser je osvojio šest Gren-slem titula, uključujući i svoj jedini Garos.

Uz to, sa Bekerom je osvojio i 14 Masters 1000 turnira.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button