EUROKUPOVIFUDBAL

ČETVORKA U POHODU NA EVROPU Zvezda nosilac do kraja, Partizanu ključna treća runda, Čuka i Radnički moraju da prođu kolo

Pala je zavjesa na najveći dio klupske sezone u Superligi Srbije, ostalo je da se odigraju baraži za opstanak, ali kada je Evropa u pitanju podijeljene su sve četiri karte.

Crvena zvezda ide u kvalifikacije za Ligu šampiona i ima sjajnu situaciju, bolju nego ikad u posljednjih 30 godina. Partizan će se boriti za Ligu Evrope, a pobjeda u prvom dvoboju donijela bi mu mjesto makar u grupi Lige konferencije. U najmlađem evropskom kupu igraće Čukarički i Radnički iz Niša, sa ambicijom da prođu makar prvu rundu u kojoj će biti nosioci.

LIGA ŠAMPIONA

Crvena zvezda je novi-stari prvak Srbije i ponovo će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ali, situacija joj je sada bolja nego ikad, bolja čak i od perioda kada je dva puta uspjela da se probije u grupu elitnog kupa.

Biće crveno-beli ove godine nosioci u svim kvalifikacionim rundama i samim tim su favoriti na papiru da se domognu Lige šampiona. Zvezda će u trku krenuti iz trećeg kola, što znači da će na evropskoj sceni prvi meč odigrati tek 2/3. avgusta, a revanš sedam dana kasnije.

Znaju u Zvezdi cijelu projekciju žrijeba, sve potencijalne rivale u dva kvalifikaciona kola. U trećem krugu mogući protivnici srpskog prvaka su Šerif (Moldavija), Ludogorec (Bugarska), Kluž (Rumunija), Bodo Glimt (Norveška), Ferencvaroš (Mađarska) i Apolon (Kipar).

Ukoliko prođe dalje, Zvezda će na posljednjem stepeniku pred grupu (u slučaju da svi favoriti opravdaju svoje uloge) imati za moguće protivnike Viktoriju Plzen (Češka), Karabag (Azerbejdžan), Malme (Švedska) i Trabzon (Turska).

Prema trenutnoj projekciji žrijeba, ako bi stalno prolazili favoriti, Zvezda bi na žrijebu za grupu Lige šampiona bila u četvrtom šeširu, a ako bi tri favorita ispala tokom kvalifikacija, tri kluba jača od nje po koeficijentu, onda bi uspjela da uskoči u treći šešir.

Zvezda može u miru da se sprema za evropsku sezonu, jer u svakoj varijanti ima obezbijeđenu, u najgorem slučaju, grupu u Ligi konferencije, odnosno cijelu jesen.

LIGA EVROPE

Vicešampion Srbije Partizan će igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Crno-bele je iznevjerio Glazgov Rendžers, jer da su Škoti osvojili pehar ovog takmičenja protiv Ajntrahta prije nekoliko dana, srpski predstavnik bi krenuo trku iz posljednjeg kola i tu bi bio nosilac.

Ovako, sreća je okrenula leđa Partizanu, pa će borbu za Ligu Evrope početi iz trećeg kola, u kojem će učestvovati samo četiri kluba. I među kojima nema podjele na nosioce i nenosice.

Crno-belima je jedini siguran mogući rival Slovačko, klub koji je osvojio Kup Češke. A, preostala dva će biti poraženi sa Staze nešampiona u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u kojem će igrati kao nosioci Dinamo Kijev (Ukrajina) i Midtjilend (Danska), a kao nenosici Fenerbahče (Turska) i drugoplasirani tim Kipra, što je uoči posljednjeg kola APOEL.

Ukoliko Partizan prođe u 4. rundu kvalifikacija, mogući protivnici na žrijebu će mu biti Gent (Belgija), Harts (Škotska), Dnjepar (Ukrajina), Austrija Beč (Austrija), pobjednik Kupa Turske u kojem se sastaju Kajzeri – Sivas, danski Silkeborg ili Odenze, kao i predstavnik Kipra, u kojem je sve otvoreno pred posljednje kolo i finale Kupa.

Suštinski, za Partizan je ključno da prođe prvu prepreku, jer bi time obezbijedio makar plasman u grupnu fazu Lige konferencije. Ako, pak, ispadne odmah u trci za Ligu Evrope, onda će igrati u 4. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

LIGA KONFERENCIJE

Kada je treći po snazi evropski kup u pitanju, Srbija će ove godine imati na startu kvalifikacija dva predstavnika. Čukarički i Radnički će krenuti od drugog kola, u kojem će biti nosioci. Samim tim prije nego što UEFA na dan žrijeba napravi podgrupe, imaće iste moguće rivale.

U drugom kolu eventualni protivnici Čukaričkom i Radničkom su: Mura (Slovenija), Viking, Lilestrem (Norveška), Dinamo Minsk (Belorusija), AIK, Jurgorden (Švedska), B36, HB (Farska ostrva), Petrokub, Milsami(Moldavija), Liepaja, Kauno (Letonija), Evropa (Gibraltar), Breidablik (Island), Gzira (Malta), Levski (Bugarska), Gabala, Zira (Azerbejdžan), Sepsi (Rumunija), Puškaš, Kišvarda (Mađarska), Bala Taun (Vels), Pogon, Lehija (Poljska), Ružomberok (Slovačka), Kizilžar (Kazahstan), Velež (BiH), Valmeira (Litvanija), Noravank (Jermenija), Sent Patrik (Irska), a za još nekoliko mjesta tek treba da se rasplete situacija po ligama.

Situacija se mijenja kada je treće kolo u pitanju, jer tu nijedan od srpskih klubova neće imati status nosioca na žrijebu.

To onda znači i da su mogući rivali daleko jači i atraktivniji. Tu su: Bazel, Jang Bojs (Švajcarska), Slavija, Sparta Prag (Češka), PAOK (Grčka), Makabi Tel Avi, Hapoel Ber Ševa (Izrael), Astana (Kazahstan), Molde (Norveška), Zorja (Ukrajina), FCSB (Rumunija), BATE Borisov (Belorusija), Rijeka (Hrvatska), Antverpen, Anderleht (Belgija), Fehervar (Mađarska), Žil Visente (Portugalija), CSKA Sofija (Bugarska), Suduva (Litvanija), Tvente (Holandija), Flora (Estonija), Škendija (Makedonija), a još pet mesta je otvoreno do završetka domaćih prvenstava.

Manje-više isti rivali bi bili, prema projekciji, u četvrtom kolu, a još se pridodaju predstavnici Španije, Engleske, Italije, Holandije.

Ukoliko Partizan bude igrao u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, biće u grupi nosilaca. A, u toj varijanti njegovi potencijalni protivnici su: Keln (Njemačka), Rijeka (Hrvatska), Antverpen, Anderleht (Belgija), Hapoel Ber Ševa (Izrael), Sparta Prag (Češka), Fehervar (Mađarska), Žil Visente (Portugalija), CSKA Sofija (Bugarska), Suduva (Litvanija), Tvente (Holandija), Flora (Estonija), Škendija (Makedonija), ali ni to nije ceo spisak.

Ako bi se desilo da Partizan uđe u Ligu konferencije, velika je vjerovatnoća da na žrijebu za grupnu fazu bude u – prvom šeširu. mozzartsport.com

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: oil cartel
Back to top button