BICIKLIZAMTRKA BANJA LUKA-BEOGRAD

Stanivuković: Grad i građani mogu biti ponosni što su domaćini trke “Beograd – Banjaluka”

Banjaluka je jedna od najvažnijih karika prestižne biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” koja će ove godine doživjeti 15. izdanje.

Trka je iz godine u godinu rasla, privlačila sve više pažnje, i prevazišla sportske okvire, a značaj trke, koja će biti vožena od 22. do 25. aprila ističe i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Trka Beograd - Banjaluka

“Ono što će biti obaveza i imperativ ove administracije je da obezbijedi Banjaluci povratak na velika vrata sporta. U tom pogledu podržavamo brojna takmičenja, mnoge talentovane sportiste i sportske manifestacije među kojima je svakako Međunarodna biciklistička trka ‘Beograd – Banjaluka’, koju Grad tradicionalno sufinansira  i koja je kroz ‘Program finansiranja sporta Grada Banjaluka’ proglašena sportskom manifestacijom od posebnog značaja”, rekao je Stanivuković i dodao:

“Grad Banjaluka i ovu godinu potpomaže realizaciju ove važne manifestacije, kako bi se, u skladu sa pravilima i standardima Svjetske biciklističke unije, organizovala kvalitetna trka po najvišim standardima, s ciljem popularizacije i razvoja sporta, te promovisanja Grada Banjaluke i Republike Srpske. Uprkos poteškoćama, izazvanim pandemijom virusa korona, podrška Grada nije izostala ni u prošloj godini, kada je na trci nastupilo više od 100 biciklista iz 20 zemalja svijeta. Grad Banjaluka kao i svi njeni građani mogu biti ponosni što su domaćini  jednog ovako važnog događaja, koji je već na putu da Banjaluku učini prepoznatljivom u svijetu biciklizma, kao grada koji je u stanju da parira svjetskim gradovima u kontekstu organizacije ovakvih manifestacija, te na taj način otvori vrata drugim sportskim takmičenjima. “

Osim podrške sportu i želje da Banjaluka ima što uspješnije sportite i manifestacije, Grad ima brojne planove kada je riječ u razvoju.

“Naša želja, pa samim tim i naše djelovanje biće usmjereno ka jednom cilju, a to je da Grad Banjaluka u važnim segmentima bude korak ispred drugih, da se radi na unapređenju kako bi ‘Krajiška ljepotica’ postala ne grad 21. već 22. vijeka. U tom pogledu rad će biti usmjeren na očuvanje i njegu još jednog od iskonskih i tradicionalnih epiteta našeg grada ‘Banjaluka kao grad aleja i zelenila’, te će se sistemski uticati na smanjenje trenda betonizacije parkova i zelenih površina”, rekao je Stanivuković dodajući da je strategija razvoja koncipriana i usmjerena  prije svega na potrebe običnog čovjeka.

“Stvarne potrebe su svakako razvoj industrije i otvaranje novih radnih mjesta, što će biti imperativ naše administracije. Pored toga jedan od naših prioriteta je realizacija ideje održivog transporta, a plan nam je da kroz besplatne autobuske karte za penzionere i osnovce, povećamo procenat upotrebe javnog prevoza u gradu, čime ćemo smanjiti gužve, a samim tim smanjiti emisiju štetnih gasova i na taj način zaštiti našu životnu sredinu.  Takođe, u planu je izgradnja najvećeg parka u blizini tržnog centra ‘Delta Planet’, koji će pružiti našim građanima mogućnost da se više bave sportom, da kvalitetnije i ljepše provode vrijeme sa prijateljima, porodicom i djecom, a osim toga to će obogatiti i turističku ponudu grada. Naš je cilj da Grad Banjaluka ponese titulu najtransparentnijeg grada u regionu, grada ugodnog za život, grada u koji će rado svraćati turisti. Zapravo kada se poslože sve ove kockice, možemo reći da imamo strategiju za razvoj”, rekao je gradonačelnik.

 Stanivuković, kaže da je kao gradonačelik, ali prvenstveno kao stanovnik Banjaluke, ponosan na mnoge stvari.

“Banjaluka se može pohvaliti predivnom prirodom, predivnim Vrbasom, na čijoj ljepoti nam mnogi zavide. Rijeka Vrbas je veliki potencijal grada u smislu prirodne ljepote, u kojoj mogu uživati naši građani i turisti, ali i one svoje divlje ljepote, koja je privlačna ljubiteljima ekstremnih sportova na vodi. Ponosan sam na Banjaluku koja nudi širok dijapazon sportskih sadržaja, ali i na Banjaluku koja njeguje kulturne i religijske različitosti. Centar našeg grada krase hram Hrista Spasitelja, Ferhadija, katedrala Sv. Bonaventure, kao i Ukrajinska crkva Hrista Carja, te brojni kulturno-istorijski spomenici, kao svjedoci teških vremena kroz koja je naš grad prošao, ali na kraju opet izašao kao pobjednik”, rekao je Gradonačelnik i dodao:

“Pored toga Banjaluka je veoma talentovana sredina, koja je kroz istoriju dala brojna velika imena iz mnogih društvenih sfera poput Petra Kočića, Veselina Masleše, te brojnih imena iz svijeta sporta poput Marijana Beneša, a čije ideje i danas žive kroz organizovanje memorijalnih takmičenja i turnira. Obzirom da su veliki ljudi pisali istoriju našeg grada, i naš grad predstavljali najbolje što su mogli, naša je moralna obaveza da nastavimo pružati podršku talentima, kako bi postali najbolji ambasadori rodnog grada širom svijeta. Vjerujem i činićemo sve u našoj moći kako bismo učinili mnoge dobre stvari, o kojima će svaki građanin Banjaluke s ponosom govoriti, jer moja glavna vodilja je da o čovjeku najbolje govore njegova djela, a ona su jedino što iza nas ostaje.”

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button