TRKA BANJA LUKA-BEOGRAD

TRKA OD NAJVEĆE VAŽNOSTI Iz Beograda sutra kreće biciklistička trka ka Banjaluci

Iz Beograda sutra kreće tradicionalna biciklistička trka Beograd-Banjaluka u kojoj će učestvovati više od 500 takmičara iz 30 zemalja, koji će proći kroz 15 gradova u Srbiji i Republici Srpskoj, trasom dugom oko 600 kilometara.


Trka startuje sa Trga Republike, iz centra Beograda, 12.00 časova, a veliko finale se očekuje u subotu, 22. aprila, u Banjaluci oko 15.00 časova.

Gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da su gradonačelnik Aleksandar Šapić i gradske vlasti odlučni u namjeri da podrže ovu trku.

Penić je rekao da je za Beograd izuzetno značajan odnos sa Banjalukom i Republikom Srpskom, pa su događaji poput ove tre više od sporta, te podsjetio da se ovih dana održava i teniski turnir u Banjaluci, na kojem učestvuje jedan od najvećih sportista današnjice Novak Đoković.

– I ova trka će dodatno osnažiti naše odnose. Očekujem da će ostaviti snažan utisak i na naše goste, učesnike iz 30 zemalja – rekao je Penić.

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja rekao je da je ova trka važna, koliko za Beograd i Srbiju, toliko i za Banjaluku i Republiku Srpsku, i sve gradove kojima prolazi – od Bijeljine, Vlasenice, Doboja, Novog Grada, Prijedora, pa sve do Banjaluke.

Kuvalja je naveo da su vlade Republike Srpske i Srbije proglasile ovu trku od najveće važnosti za paralelne i specijalne veze Srpske i Srbije iz oblasti sporta.

– Ona je ponos građana i Republike Srpske i Srbije, kao i ovog dijela Evrope, jedan je od najvećih sportskih događaja, na koji dolazi 30 zemalja, tako da možemo reći da smo napravili veliku priču – rekao je Kuvalja.

Od 2007. godine, kada je osnovana ova trka kao simbol odlaska sportista iz Republike Srpske prema Srbiji koridorom, napravljena je, kaže on, trka upravo tim putem da pokaže taj odlazak.

– Danas se ona vozi od Beograda do Banjaluke i u neku ruku simbolizuje povratak naših sportista i dolazak sportista iz Srbije, pošto nam sada dolaze biciklisti, a već danima nam dolaze teniseri – rekao je Kuvalja.

Kuvalja je rekao da je ova trka stub jedinstva i spona između Srbije i Srpske, pogotovo na graničnom prelazu, kada se podigne i na nekoliko minuta nestaje granica – da prođe čitav biciklistički karavan od 500 ljudi iz 30 zemalja.

– Nadam se da će nestati ta granica na jedan dug period i nakon toga. Na taj način simbolizujemo prijateljstvo između Srbije i Srpske, jer to je neraskidiva veza – istakao je Kuvalja.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad – domaćina cilja posljednje etape, rekao je da predstavlja načelnike i gradonačelnike gradova iz Republike Srpske, te izrazio zadovoljstvo održavanjem ove trke između Beograda i Banjaluke, dva grada koja se najviše vole.

Drljača je rekao da je ta lokalna zajednica na samom zapadu Republike Srpske i da će za učesnike trke biti poseban doživljaj što će od Novog Grada, preko Kostajnice, Kozarske Dubice ići dolinom rijeke Une, prostorom koji je park prirode, ocjenjujući da ga nikada neće zaboraviti.

On je ukazao i na borbu i ugroženost svih ovih opština na zapadu Republike Srpske, kao i opština Unsko-sanskog kantona u FBiH, odnosno 13 opština u slivu rijeke Une, koje će biti ugrožene zbog namjere Hrvatske da na samoj granici napravi odlagalište nuklearnog otpada.

– Ovom etapom i našim učešćem mi poručujemo da želimo sasvim drugačiji život, zdrav odnos prema životnim navikama, da podržavamo sport, posebno biciklizam. Ovim zajedništvom, koje nije samo sport i politika, pokazujemo na koji način želimo da živimo – rekao je Drljača.

Direktor Biciklističke trke “Beograd–Banjaluka” Saša Gajičić rekao je da ova, 17. po redu biciklistička trka startuje sutra sa Trga republike, iz centra Beograda, u 12.00 časova.

Prije toga predviđen je prigram i za porodice i za djecu, a nakon starta prolazi kroz Obrenovac, gdje je prvi prolanzi cilj, a potom kroz Šabac, zatim preko graničnog prelaza Badovinci, koji će biti otvoren i biciklisti će proći bez zaustavljanja, dok će veliko finale prve etape biti u Bijeljini, gdje će biciklisti voziti tri kruga.

Nakon toga, u četvrtak, 20. aprila, trka ulazi u drugu etapu od Bijeljine preko Zvornika, gdje je prvi prolazni cilj te etape, preko Papraće, a cilj je u Vlasenici.

Nakon toga, u petak, 21. aprila, trka se seli u Doboj, gdje je start treće etape – biciklisti voze od Doboja preko Banjaluke, Prnjavora, Tunjice, Omarske, a završetak treće etape je u Prijedoru, gdje će voziti dva kruga.

Posljednjeg dana, u subotu, 22. aprila, biciklisti startuju u Novom Gradu, pa prolaze kroz Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Gradišku, Laktaše, a veliko finale se očekuje u Banjaluci oko 15.00 časova.

Selektor Biciklističke reprezentacije Srbije Miloš Miladinović ocijenio je da ova trka svake godine napreduje sve više, da su velika očekivanja.

– Ekipa Srbije nastupiće podmlađena – dodao je Miladinović.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button