ATLETIKA

Japanci mole građane da ne prate na stazi maraton i hodanje

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju i lokalni japanski čelnici objavili su u utorak da će tražiti od javnosti da se “suzdrži” od praćenja maratona i trka u brzom hodanju, zbog rizika od širenja zaraza Kovidom-19.

Maraton i trke u brzom hodanju trebalo bi da se održe u Saporou, na više od 800 km vazdušne linije sjeverno od japanske prestonice.

– S obzirom na trenutnu situaciju s Kovidom-19, biće potrebno da se smanji rizik od zaraze ograničavanjem kretanja javnosti – obrazloženo je u izjavi organizatora Olimpijskih igara u Tokiju i vlasti okruga Hokaido, gdje se nalazi Saporo.

– Iz tog razloga odlučeno je da se zatraži od javnosti, da se suzdrži od praćenja trka u Saporou – dodaje se u izjavi japanskih vlasti.

Maraton, jedan od vodećih događaja Olimpijskih igara, bio je u središtu kontroverze 2019. godine, kada je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nametnuo svoju organizaciju u Saporou, a ne u Tokiju, zbog straha od potencijalno visokih temperatura u Tokiju početkom avgusta, u kombinaciji sa ekstremnom vlagom.

Ženski maraton trebalo bi da se održi 7. avgusta, a muški posljednjeg dana Igara, koje se otvaraju 23. jula.

Organizatori su u još u martu odlučili da Igre neće moći da prate gledaoci iz inostranstva, a u junu su dopustili da tribine na takmičenjima mogu da budu popunjene do 50 odsto, što je do 10.000 ljudi.

Ipak, zbog nedavnog porasta broja zaraženih u Japanu, a posebno u Tokiju, očekuje se da će japanske vlasti proširiti ograničenja do kraja ove nedjelje, čime bi maksimalan broj gledalaca na sportskim takmičenjima mogao da bude smanjen na 5 000.

Kako piše dnevni list Asahi u utorak, široj javnosti bi takođe trebalo zabraniti prisustvovanje svečanosti otvaranja Olimpijskih igara na novom olimpijskom stadionu u Tokiju, 23. jula.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button