FUDBAL

PANIKA U LONDONU Englezi ne mogu da vjeruju koliko Italijana stiže na finale

Konačno je Evropsko prvenstvo stiglo do završnice, danas Engleska i Italija igraju finale, ali na tribinama se neće obistiniti želje domaćina da na “Vembliju” maltene svi navijaju za jedan tim.

Jer, iako su engleske vlasti dozvolile da samo hiljadu Italijana može da na dan utakmice doputuje sa Apenina u London, i to pod striktnim uslovima, njih ne da neće biti samo toliko – već desetostruko više.

Gazeta delo sport, naime, javlja da će deset hiljada italijanskih navijača biti na finalu, i to uz pomoć “štapa i kanapa” – ali, ipak će biti.

Podsjetimo najprije da je za polufinale mečeve (Španija – Italija, Engleska – Danska), britanska vlada je zabranila masovan dolazak stranaca zbog pandemije SARS-CoV-2 tipa korona virusa. Tada je najavljeno, a potom prije tri dana potvrđeno – da hiljadu pristalica gostujućeg tima u finalu, u ovom slučaju Italije, može u nedjelju da doputuje u London.

Pritom, svako od njih će morati da ima:

– negativan rezultat na pomenuti virus, a da je taj test urađen od petka u podne po srednjeevropskom i kasnije;

– kartu za finale, jednu od hiljadu koje je dobio Fudbalski savez Italije

– potvrdu da je doputovao specijalnim, čarter letom iz Milana ili Rima, takođe u organizaciji FS Italije.

Uz to, posebnim autobusima navijači će biti doveženi s aerodroma na stadion, a u Londonu im je dozvoljen boravak u trajanju od samo 12 sati.

Ali… Italijani će ipak imati daleko veću podršku.

Naime, njihov Fudbalski savez je uspio da dobije 7.500 ulaznica od UEFA, pa iako su neki Englezi pomislili da će baš te karte uspjeti da prigrabe i bodre ekipu Gareta Sautgejta u borbi za trofej – čelnici italijanskog fudbala su, prema pisanju Gazete delo sport, sve to podelili sunarodnicima koji su u Engleskoj bili i prije uvođenja pomenutog propisa.

Mnogi Italijani u Britaniji žive ili rade, a pomenuti list naglašava da su i mimo 7.500 karata “bar oko 2-3 hiljade njih – nabavljene na druge načine”.

Englezi će, naravno, imati većinsku podršku, jer se očekuje prisustvo oko 65.000 gledalaca, ali deset hiljada Italijana na tribinama “Vemblija” svakako će biti od velikog značaja za ekipu Roberta Manćinija.

(Blic Sport)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button