TENIS

Teniski sudija iz Banjaluke piše istoriju: Zbogom Londone, dobar dan Tokio

Linijski sudija Ozren Đurđević ponovo je bio akter mečeva na najpoznatijim travnatim teniskim terenima svijeta, a svojevrsno zagrijavanje za treći grend slem sezone imao je tokom turnira u Istbornu.

– Osam dana sam proveo u Istbornu nakon kojeg sam stigao na Vimbldon gdje po prvi put nisam radio kvalifikacije već odmah mečeve u glavnom žrijebu – započeo je Đurđević priču za “Glas Srpske”.

Nije imao priliku da sudi finale Novaka Đokovića i Matea Beretinija, ali je na centralnom terenu Ol Inglend kluba prisustvovao istoriji gledajući kako najbolji srpski teniser osvaja 20. grend slem trofej.

– Publika je većinom bila za Beretinija, ali poznata je činjenica da je vimbldonska publika uvijek na strani Novakovog protivnika. To nije ništa novo, čak je i sam Novak nekoliko puta izjavljivao da mu to ne smeta, naprotiv, motiviše ga dodatno. O njegovoj veličini dodatno govori paradoks da je publika podržavala Italijana samo nekoliko časova prije finala Evropskog prvenstva u fudbalu u kojem su Englezi igrali protiv Italije. Ne mislim da publika ima problem sa Novakom, nego sa njegovim rezultatima. Jednom prilikom sam negdje pročitao da tri svjetska tenisera imaju najviše navijača, Federer, Nadal i bilo ko igra protiv Đokovića. To je nešto što je najbliže istini. Kad godinama fanatično podržavate jednog ili dva igrača, njihovim najvećim konkurentima obično želite slabiji rezultat s kim god da igraju, a to je nešto što, po mom mišljenju, odgovara današnjoj situaciji u vrhu muškog tenisa – naglasio je Đurđević.

U posebnom sjećanju ostao mu je meč Karena Hačanova i Frensisa Tiafoa, a sudio je juniorima, seniorima, dublu… i to na svim terenima u kompleksu. Od ove godine svih 19 terena pokriveno je sistemom houk aj.

– Nažalost nisam sudio mečeve Rodžera Federera ili Novaka Đokovića, ali sam sudio Mateu Beretiniju dok je meč Hačanova i Tiafoa bio veoma napet i jedan od težih za suđenje, jer sam bio na servis liniji, a obojica su sjajni serveri. Od ove godine svi tereni imaju video-sistem, ali Englezi to ne gledaju sa posebnim odobravanjem već više drže do tradicije  – dodao je Đurđević.

Njegova ovogodišnja teniska misija nije završena jer ga za sedam dana očekuje nešto sasvim novo u karijeri, a to je odlazak na Olimpijske igre.

– Tome se posebno radujem, 20. jula krećem za Tokio, a turnir počinje četiri dana kasnije. Ostvario sam ono što sam poželio i da sudim na Vimbldonu, US openu, završnom mastersu, ostalim mastersima…, a sada idem na Olimpijske igre što je ispunjenje sportskog sna. Ponosan sam na to, jer se takva prilika pruža jednom u životu – istakao je Đurđević.

I pored toga što ima višegodišnje iskustvo sa Vimbldona ovaj turnir mnogo se razlikovao u odnosu na prethodne, a sve zbog preventivnih mjera u vezi sa pandemijom virusa korona.

– Poslije turnira u Dubaiju 2020. sada sam se konačno vratio na teren dok su se uslovi mnogo razlikovali od prije pandemijskog vremena. Bili smo smješteni u balonu pod maksimalnom zaštitom i nismo imali kontakta sa vanjskim svijetom ili bilo kakvim dešavanjima van hotela ili teniskog kompleksa. Rukovodstvo Vimbldona garantovalo je za nas pa nismo morali da idemo u desetodnevnu izolaciju. I pored svih ograničenja turnir je bio perfektno organizovan i nigdje ranije nije viđeno takvo nešto u istoriji sporta što mi je bilo jedno sasvim novo iskustvo – rekao je Đurđević.

Podrška Ministarstva

Zahvalio je Ministarstvu porodice, omladine i sporta na podršci.

– Hvala Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, posebno ministarki Sonji Davidović, na podršci u realizaciji svih ovih aktivnosti. Ne samo u vezi sa upravo završenim Vimbldonom, nego i u vezi sa učešćem na Olimpijskim igrama. Upravo na ličnom primjeru uvjerio sam se u njenu iskrenu želju i namjeru da sport u Republici Srpskoj vrati na nivo koji zaslužuje i u realizaciji tog zadatka sa moje strane ona će imati najveću moguću podršku – kazao je Đurđević.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 뉴토끼
Back to top button