ZIMSKI SPORTOVI

Kostelić: Mnogo je apsurda, čudan je sneg

Proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić nalazi se na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u ulozi savjetnika i mentora hrvatskoj skijaškoj reprezentaciji. U razgovoru za Hrvatski radio osvrnuo se na nastupe hrvatskih takmičarki u veleslalomu i slalomu, ali i na organizaciju Igara.

– Mjere su strože od onoga na šta smo u Evropi navikli. Košmar se pojačava sa održavanjem Igara na mjestu koje nema veliku tradiciju zimskih sportova, zato stižu kritike sa strane. To nije u redu jer smo ovdje prvenstveno zbog toga što velike zemlje sa tradicijom zimskih sportova nisu htjele da organizuju Olimpijske igre. Zato ih imamo u Kini i nemamo pravo da se bunimo. Organizovane su izvrsno, a ovakvu infrastrukturu u četiri godine može da podigne samo velika i moćna zemlja. Apsurda je mnogo, ali je to stvar kulturoloških razlika na koje mi jednostavno nismo navikli. To je nešto što moramo prihvatiti i odati počast domaćinu što je uopšte u ovakvim okolnostima organizovao Igre – objasnio je Kostelić i dodao:

– Nadam se da će Kinezi iskoristiti to za razvoj svojih programa i za turizam. Ne vjerujem da će ostati neiskorišćeno. To je veliki poduhvat, nadam se da će izvući nešto za svoj sport. Snijeg je dosta čudan, neobičan. Prošli smo mnoga skijališta, ali ovo je sasvim specifično. Teško je za takmičere, a za one koji to održavaju još teže.

Organizatori Igara u Pekingu najavili su da će biti povećan broj gledalaca koji će moći da prati sa lica mjesta takmičenje, ali još uvijek nema detalja o toj odluci kao ni konačne potvrde takve izmjene.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button