EVROPSKE LIGEFUDBAL

Ščešnji: Neću da igram protiv Rusije!

Nakon što su Fudbalski savez Poljske i njen najbolji fudbaler Robert Levandovski odlučili da ne igraju protiv Rusije, oglasio se i golman Vojčeh Ščešnji.

“Moja supruga je rođena u Ukrajini, ukrajinska krv teče venama mog sina, dio naše porodice je još uvijek u Ukrajini. Znam puno Ukrajinaca i svi su sjajni ljudi. Vidjeti patnju na njihovim licima i strah za svoju zemlju… Ne mogu stajati mirno i da se pretvaram se da se ništa nije dogodilo”, napisao je Ščešnji i nastavio:

“Kada je Putin odlučio da napadne Ukrajinu, objavio je rat ne samo Ukrajini nego i svim vrijednostima koje Evropa zastupa. Sloboda, nezavisnost , ali prije svega mir. Tog 26. marta trebalo bi da igramo protiv Rusije u utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. I iako mi se srce slama dok ovo pišem, savjest mi ne dozvoljava da igram.

“Predstavljati svoju zemlju najveća je čast u karijeri fudbalera, ali je još uvek izbor. Odbijam da igram protiv igrača koji odluče zastupati vrijednosti i principe Rusije! Odbijam da stojim na terenu u bojama svoje zemlje i slušam himnu Rusije! Odbijam da učestvujem u sportu koji čak legitimizuje postupke ruske vlade.

Znam da moj uticaj može da bude samo simboličan, ali pozivam FIFA i UEFA da preduzmu sve mjere i kazne Ruse za svoje postupke”, napisao se Ščešnji na svom Instagram profilu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button