FUDBALREGION

„Nikad veća uverenost da će Zvezda lako da pobedi u derbiju“

Ko je bolji, ko je jači, ko će da slavi u predstojećem, večitom, 167. derbiju? Kako se svetkovina srpskog fudbala sve više nameće samom činjenicom da se odbrojavaju sati do polaska lopte sa centra, tako raste i temperatura, pred nama je utakmica godine u domaćim okvirima, od čijeg ishoda, možda zavisi sudbina kompletnog šampionata.

Jedan od ljudi koji se razumije u ovu tematiku jeste trener Dragan Okuka.

– Pred derbi se ne prognozira, ništa ne znači što je neko u bodovnoj prednosti i što je, trenutno, u boljoj formi, istorija nas je ovome naučila. Šta, ipak, čujem u okruženju prijatelja, poznanika i navijača? Ono što ne pamtim da sam nekada ranije slušao, prisutna je nikad veća uverenost da je Zvezda znatno kvalitetniji sastav i da će lako da pobedi – otkriva Okuka.

Kakva je vaša reakcija?

– Saglasan sam da crveno-beli u prolećnom periodu izgledaju autoritativnije, da pružaju više, da… Sve stoji, sve je istina, ali, ponavljam, za razliku od onih koji su već promovisali Zvezdu u novog, starog šampiona, ja i dalje ne zaboravljam zamke derbija, tu njegovu bitnu crtu, koje sam se dotakao čim smo se sreli. Iz požutelih stranica izvlačim da se ko zna koliko puta desilo da odluči inspiracija jednog ili dvojice igrača iz slabije kotiranog tima. Prema tome, činjenica da su brojni, praktično svi aduti na Zvezdinoj strani, upravo je najveći domaćinov problem. Deviza lako ćemo, pobedili smo i pre nego što smo odigrali 90 i kusur minuta, mogla bi skupo da košta Stankovićeve izabranike, poništila bi sve što je važilo pre derbija.

Kad analizirate formu pojedinaca oba tima…

– Zvezda ima Borjana, Dragovića, Kataija, Ivanića, ima značajnu grupu prvotimaca u odličnoj formi, dok Partizan ima Rikarda, pa i Zdjelara. Razlika. Baš uočljiva razlika kojoj derbi ne mora da poveruje – konstatuje Okuka.

Pobjeda je na usnama svih igrača u derbiju…

– Pritom, niko neće previše rizikovati, ulog je veliki, samo bi gol u prvih dvadesetak minuta uticao da se promene taktičke zamisli. Ako padne, siguran sam da će pasti još neki. Koliko? Dva, tri, ne više. Poštujem igrače, veoma cenim trenere, sve pohvale Stankoviću i Stanojeviću, obojica su do najsitnijeg detalja upoznati sa vrlinama i manama suparnika, pripremiće utakmicu na najbolji mogući način, ostalo će reći teren. U derbiju gde se favorit zna, favorit je Zvezda.

I, za kraj?

– Napeto, verovatno odlučujuće, imamo li uopšte pravo da se nadamo lepršavoj, nadahnutoj igri? Navijajmo, ipak, za dobar fudbal – zaključio je Dragan Okuka za Sport Klub.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button