FUDBAL

Da li je moguće? Legenda iranskog i svjetskog fudbala ostala bez pasoša!

Iranske vlasti oduzele su pasoš fudbalskoj legendi Aliju Daeiju (53) nakon što ih je optužio za “policijsko nasilje” i “represiju nad demonstrantima” prilikom protesta zbog smrti Mahse Amini.

Iran je zahvaćen demonstracijama širom zemlje otkako je 16. septembra objavljena smrt 22-godišnje Mahse Amini, tri dana nakon što je uhapšenja u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila odijevanja u zemlji.

Bivši kapiten i najbolji strijelac u istoriji iranske reprezentacije je kajem prošlog mjeseca pozvao iransku vladu da riješi probleme iranskog naroda umjesto da koristi represiju, nasilje i hapšenja.

– Oduzimanje Ali Daeijevog pasoša je zbog onoga što je napisao na Instagramu – javio je list Hamihan.

Ono što se dogodilo Aliju je za žaljenje. Ali je cijeli svoj život dao kako bi podigao iransku zastavu, on voli svoju zemlju i njene ljude i uvijek govori istinu, istakao je njegov brat Mohamad.

Daei je bio jedan prvih iranskih igrača koji je nastupa u evropskim ligama, igrajući za njemačke klubove Arminiju, Bajern i Hertu. U reprezentaciji je odigrao 149 susreta, dva manje od rekordera Džavada Nekunama, i postigao rekordnih 109 golova. Više od njega za nacionalni tim postigao je samo Kristijano Ronaldo, koji je nedavno oborio Daeijev rekord.

U četvrtak su lokalni mediji javili i da se bivši vezista Bajerna Ali Karimi suočava s kaznenim progonom zbog podrške protestima. Vlasti su takođe zaplijenile pasoše i pjevača Homajouna Šadžarijana i njegove supruge, glumice Sahar Dolatšahi, kao i reditelja Mehrana Modirija, javila je u nedjelju novinska agencija ILNA.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button