RUKOMET

Predsjednica RSS zadovoljna rezultatom rukometašica na SP

Ženska seniorska reprezentacija Srbije završila je učešće na Svetskom prvenstvu posle glavne faze, koja je i bila cilj pre odlaska na prvenstvo.

U naletima su izabranice Uroša Bregara izgledale jako dobro, parirale iskusnijim ekipama, bile i nadomak iznenađenja (utakmica protiv Danske), ali i pokazale slabosti na kojima treba da se radi ne samo u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstrvo, već i u budućnosti kada govorimo o ženskoj reprezentaciji.

Svoje viđenje o nastupu ženske nacionalne selekcije dala je i prva žena srpskog rukometa, predsednica RSS, Milena Delić, koja svako prvenstvo posmatra iz nekoliko uglova jer je i sama legendarna rukometašica sa karijerom za ponos.

“Samo Svetsko prvenstvo nije donelo velika iznenađenja, u završnicu su se plasirale reprezentacije od kojih se to očekivalo. Naš cilj pre odlaska u Dansku je bio prolazak u glavnu rudnu što je i ostvareno. Devojke su se borile i svaka je pružila maksimum u ovom trenutku uzimajući u obzir da smo bili jedna od najmlađih reprezentacija na ovom prvenstvu. Skoro nijedna od njih nije do sada bila nosilac ekipe, dok je mnogima ovo prvo veliko takmičenje. Ne bih da zvuči kao opravdanje, ali neke od njih su igrale i pod visokom temperaturom, jer su želele da se stave na raspolaganje i daju doprinos”, započinje predsednica RSS.

Posle kvalifikacija za ovo SP, oprostilo se pet standardnih, iskusnih reprezentativki, nakon čega se krenulo u podmlađivanje.

“Ono što je za ovu mladu ekipu važno i značajno jeste to što su odigrale šest jakih utakmica koje će im pomoći i daljem rastu i razvoju. Kada se posle porođaja rukometu vrati Jovana Kovačević i priključi još nekoliko mlađih i povremenih reprezentativki, moćićemo da stvaramo ekipu u dužem ciklusu”.

Ono što ne ide u prilog jeste mali broj dana za okupljaenje i rad u kalendarskoj godini.

“Postaje krucijalno važno kako i na koji način teče njihov trenažni proces u klubovima i koliku minutažu imaju. Kada su nacionalna okupljanja nema se vremena za rad na fizičkoj spremi, već tu treba da bude fokus na taktičkom i igračkom usavršavanju. Moraće mnogo da se radi na tome da igračice dobiju plan i program koji će na polju fizičke pripreme sprovoditi kada nisu u nacionalnoj selekciji”.

Međutim, to nisu jedini vidljivi nedostaci po proslavljenoj reprezentativki.

“Vidljivo je kao nedostatak u perspektivi na kom će morati da se radi u saradnji sa Zajednicom trenera RSS, na koji način kroz klubove i mlađe selekcije stvarati bekove šutere i kako poboljšati individualni rad na tehnici igrača u njihovim klubovima. Nije sve tako crno, ali nas očekuje rudarski posao koji uz odsustvo sujete i zajednički rad svih nas može da doprinese poboljšanju ženskog rukometa u Srbiji”, zaključila je Delićeva.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button